Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak wekować?
Date: 2 Jun 2004 16:34:13 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 29
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <c9i38v$hj2$1@nemesis.news.tpi.pl>
<xmqk1dcwz985.bfebryv5e9ws$.dlg@40tude.net>
<c9ik27$mfc$1@nemesis.news.tpi.pl>
<12w5mojg2krd1$.i5c23ae3alw6$.dlg@40tude.net>
<2...@n...onet.pl>
<hraos1ttzt04$.1sk1jf78em407$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1086194053 12019 80.72.34.43 (2 Jun 2004 16:34:13 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Jun 2004 16:34:13 GMT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:203691
Ukryj nagłówki
In <hraos1ttzt04$.1sk1jf78em407$.dlg@40tude.net> Maciek wrote:
> Dnia 2 Jun 2004 05:44:32 GMT, Wladyslaw Los napisał(a):
>
>
>>> Potem przekladasz do sloikow, pasteryzujesz otwarte w
>>> piekarniku, zalewasz kazdy sloik warstwa przetopionego smalcu (
>>> odcina doplyw powietrza)
>>
>> Czym stwarza się doskonałe warunki do rozwoju beztlenowych bakterii
>> np. jadu kiełbasianego. ;-) Władysław
>
> No i moze dlatego Austriacy nie chcieli mi tego przepuscic :) W kazdym
> razie nigdy sie przygotowanym w ten sposob miesem nie zatrulem - ani
> ja, ani nikt z chmary znajomych, ktora sie na nie zawsze rzucala.
>
> Znam sporo osob, ktore w podobny sposob (oraz wykonujac wariacje na
> temat), przechowywaly mieso podcza przejsciowych problemow
> zaopatrzeniowych za swietlanych czasow PRL-u (np. pol jagniecia
> ladowalo w sloikach na polkach w piwnicy i stalo tam przez kilka
> tygodni). Wszyscy zyja ;)
To dobrze. Rzecz nie w tym, że powstanie jadu kiełabasianego jest
bardzo prawdopodobne, ale, że jednak jest możliwe i skrajnie
niebezpieczne w skutkach.
Władysław
--
Das Raetsel gibt es nicht
Wittgenstein
|