Data: 2004-06-02 16:34:13
Temat: Re: Jak wekować?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In <hraos1ttzt04$.1sk1jf78em407$.dlg@40tude.net> Maciek wrote:
> Dnia 2 Jun 2004 05:44:32 GMT, Wladyslaw Los napisał(a):
>
>
>>> Potem przekladasz do sloikow, pasteryzujesz otwarte w
>>> piekarniku, zalewasz kazdy sloik warstwa przetopionego smalcu (
>>> odcina doplyw powietrza)
>>
>> Czym stwarza się doskonałe warunki do rozwoju beztlenowych bakterii
>> np. jadu kiełbasianego. ;-) Władysław
>
> No i moze dlatego Austriacy nie chcieli mi tego przepuscic :) W kazdym
> razie nigdy sie przygotowanym w ten sposob miesem nie zatrulem - ani
> ja, ani nikt z chmary znajomych, ktora sie na nie zawsze rzucala.
>
> Znam sporo osob, ktore w podobny sposob (oraz wykonujac wariacje na
> temat), przechowywaly mieso podcza przejsciowych problemow
> zaopatrzeniowych za swietlanych czasow PRL-u (np. pol jagniecia
> ladowalo w sloikach na polkach w piwnicy i stalo tam przez kilka
> tygodni). Wszyscy zyja ;)
To dobrze. Rzecz nie w tym, że powstanie jadu kiełabasianego jest
bardzo prawdopodobne, ale, że jednak jest możliwe i skrajnie
niebezpieczne w skutkach.
Władysław
--
Das Raetsel gibt es nicht
Wittgenstein
|