Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!n
ews.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak wykorzystać oliwki???
Date: 12 Jan 2002 14:17:36 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 54
Message-ID: <002601c19ade$5dacafa0$0200a8c0@tea>
References: <a1n09v$um9$1@zeus.man.szczecin.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1010841456 17470 192.168.240.245 (12 Jan 2002 13:17:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Jan 2002 13:17:36 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id VAA11493
for <p...@n...pl>; Fri, 11 Jan 2002 21:23:48 +0100
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id VAA11493
for <p...@n...pl>; Fri, 11 Jan 2002 21:23:48 +0100
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id VAA11493
for <p...@n...pl>; Fri, 11 Jan 2002 21:23:48 +0100
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id VAA11493
for <p...@n...pl>; Fri, 11 Jan 2002 21:23:48 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:91578
Ukryj nagłówki
----- Original Message -----
From: "EW" <e...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, January 11, 2002 4:26 PM
Subject: Jak wykorzystać oliwki???
> Mam ok kilograma oliwek.Jutro robię przyjęcie urodzinowe. Poradźcie jak je
> wykorzystać.
>
Polecam pasty do chleba, albo stosowane jako dip - podajesz z tacos, nachos
albo chipsami i ludzie wcinaja, az milo ;-) przepisy znalazlam w
miesieczniku "Moje mieszkanie" i wyprobowalam troche dla smiechu, myslac, ze
w takim pismie nic ciekawego nie znajde - okazaly sie b. smaczne. Nie wiem,
jakie masz oliwki, wiec podaje oba:
pasta z zielonych oliwek
dla 4 osob
200 g zielonych oliwek bez pestek
200 tunczyka w oleju (odsaczonego)
5 zabkow czosnku
50 ml oliwy
lyzka kaparow
5 g orzeszkow pinii
sol i pieprz
Zmiksowac oliwki i wymieszac je z roztartym czosnkiem. Dodac tunczyka i
posiekane kapary. Doprawic sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Wlac oliwe,
dodac rozgniecione orzeszki piniowe i dokladnie rozetrzec (orzeszki
najlepiej dosc drobno zmielic).
pasta z czarnych oliwek
dla 4 osob
200 g czarnych oliwek bez pestek
2 zabki czosnku
6 filetow anchois
lyzka slodkiej musztardy (np. miodowej)
lyzka soku z cytryny
50 ml oliwy
pieprz i sol
Oliwki zmiksowac. Rozetrzec anchois i czosnek. Wymieszac skladniki i
doprawic sola i pieprzem, musztarda i sokiem z cytryny. Dokladnie utrzec,
dolewajac oliwe.
Acha - jeszcze jedno - te pasty "dzialaja" o ile Ty i Twoi goscie lubicie
rzeczy slonawe i pikantne - w przeciwnym przypadku - nie polecam ;-)
Pozdrowienia
Lady Grey (Herbatka)
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|