X-Received: by 10.140.92.140 with SMTP id b12mr1841qge.14.1415238680646; Wed, 05 Nov
2014 17:51:20 -0800 (PST)
X-Received: by 10.140.92.140 with SMTP id b12mr1841qge.14.1415238680646; Wed, 05 Nov
2014 17:51:20 -0800 (PST)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net
!eu.feeder.erje.net!enother.net!enother.net!peer01.iad.highwinds-media.com!news
.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!h15no6541209igd.0!news-out.goo
gle.com!u5ni25qab.1!nntp.google.com!i13no1571709qae.0!postnews.google.com!glegr
oupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Wed, 5 Nov 2014 17:51:20 -0800 (PST)
In-Reply-To: <545a6e61$0$12623$65785112@news.neostrada.pl>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=185.53.155.192;
posting-account=67yd9woAAAAHUu8VHyA7Js47M98NE3m3
NNTP-Posting-Host: 185.53.155.192
References: <545a6e61$0$12623$65785112@news.neostrada.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <e...@g...com>
Subject: Re: Jak wykorzystac tran w kuchni
From: s...@g...com
Injection-Date: Thu, 06 Nov 2014 01:51:20 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Bytes: 4124
X-Received-Body-CRC: 2455269829
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:358934
Ukryj nagłówki
W dniu środa, 5 listopada 2014 19:37:23 UTC+1 użytkownik Tomasz napisał:
> Podczas robienia porzadkow w kuchni znalazlem nienaruszona butelke tranu.
Coś mi się wydawo, ze niezbyt często to robisz, sądząc po nazwie znalezionego
produkta.
> Postanowilem go zuzyc do przyrzadzania potraw.
Jebło Cie czy co? Po takim czasie? A weźże chłopie weź to w piiiizdu wypi..ol do
śmieci. Albo walnij do tego jajco i zrób se z tego koglamogla na łeb.
Ten proponowany przeze mnie przepis o ile nie pomoże, to z całą pewnością nie
zaszkodzi. Albo Ci się włosostan wybuja, albo.. Było to już w filmie Barei..
> Kiedys w dziecinstwie kiedy wmuszano mi tran to jadlem go polewajac nim
> surowke z kiszonej kapusty, smakowalo wysmienicie.
Bez sranu kiszona kapucha 7-10 latkom też smakuje. Na dużej przerwie (za komuny)
waliliśmy do warzywniaka po kiszoną z beki jak dzisiaj dzieciaki po trawkę/amfę.
> Obecnie mysle ze dobrze
> by bylo dodac go do jakiejs surowki na ostro ( z czosnkiem i ostra papryka)
> albo do wedzonych szprotow lub sardynek. Czy macie jakies lepsze pomysly?
>
No to dodaj.. I podziel się wrażeniami. Sądzę, że starsze pokolenie (nasi Rodzice)
byli propagandowo przekonani o niewiarygodnie pozytywnych właściwościach tranu, przy
wówczas powszechnych brakach tłuszczów zwierzęcych. A nasza flota pływała wówczas to
tu i tam, nie było idiotycznych regulacji ponadnarodowych, które w narodowym
parlamencie nie miały by szans przejścia itd..
A tak na serio, nie patrz ino na datę ważności. Weź to powąchaj.. I poczytaj, czy
wpie...nie tego ma sens.
Kup sę DOBRĄ OLIWĘ, nie tą z reklamy z TV, nie w hipersmarkecie.. Znajdź se mały
sklepik, wierzę że w Twojej osadzie znajdziesz coś takiego.
A z tymi hipersmarketami mam w temacie produktów olejnych jedno pozytywne
doświadczenie. Olejek Sezamowy.. Do tego ciuta sosu rybnego, wyciśnięta cytryna,
2 łyżki cukru, suszone b. ostre chili rozdupcone w moździerzu (nie na takim co za
boga,chonora,łojczyznę i za parę dolców w Afganie ginie intelektualna awangarda
naszej młodzierzy).
Jak lubisz zapamiętane smaki, spróbuj w/g powyzszego przepisa podtuningować wszelakie
kiszone (kapucha/ogóry). Co prawda jesień idzie, ale jest jeszcze znośnie. Jeszcze
możesz w/g prognoz pogodowych śmignąć grilla. A co?? Trawę jednak jutro pokoszę.. A
co na grila? Kurczyna!! Po zgrilowaniu pociapraj na kawałki, pomyrdaj z zieleniną
w/g tego co podałem.
Do tego musisz se dobrać odpowiednie towarzycho, C2H5OH z umiarem wskazane, no i tak
witać ze smakiem Jesień !!
=============================
JAPIER..LĘ !!! Dej se spoko z tym tranem.. Ale mosz Chopie problemy...
|