Data: 2014-11-07 21:18:55
Temat: Re: Jak wykorzystac tran w kuchni
Od: Dariusz K. Ładziak <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
XL pisze:
> Dnia Wed, 5 Nov 2014 20:04:52 +0100, Tomasz napisał(a):
>
>> Użytkownik "bbjk" <a...@b...cc> napisał
>>>
>>> Lepszy nie, ale dla odmiany możesz dodać do pasty twarogowej z wędzoną
>>> rybą i cebulą, do makaronu z owocami morza, generalnie do wszystkiego, w
>>> czym są ryby. Tylko nie smaż niczego na nim.
>>
>> No nie, nie smial bym smazyc na tranie. Wszelkie oleje nie lubia obrobki
>> termicznej.
>
> Nie "wszelkie", tylko te z WNKT (wielonienasycone kwasy tłuszczowe):
Wszelkie, Ikselko, wszelkie - tylko jedne mniej drugie bardziej. Oleje
nieschnące (rzepakowy, oliwa z oliwek) nadają się do szybkiego smażenia
w niezbyt wysokich temperaturach i za dużo cudacznych mostków tlenowych
nie wytworzą. Wielonienasycone wytwarzają wiele więcej tych mostków - a
pokost zbyt zdrowy nie jest.
--
Darek
|