Data: 2003-11-16 22:56:01
Temat: Re: Jak zmierzyc zawartosc alkoholu w winie?
Od: "Piotr ne" <p...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tom napisał:
> Najlepiej cukromierzem Balinga. Pomiaru dokonuje się przed nastawem
> i po fermentacji. Zawartość alkoholu oblicza się z wzoru. Cukromierz
> taki kosztuje ok 10, 14 zł.
Tak wiem, kupiłem... Ale to mierzy gęstość, a resztę trzeba sobie policzyć
na podstawie kilku pomiarów i ilości dosypywanego cukru. Robiłem
tak rok temu, ale nie mam zaufania do wyniku. Cukier był dosypywany
kilka razy, czasem odlana szklanka wina itp. - trudno to wszystko
dokładnie uwzględnić. Poszczególne pomiary też są obarczone jakimś
błędem i w końcu wychodzi wynik w rodzaju 11% +/- 5%, który
właściwie nic nie mówi.
Może istnieje jakaś sprawdzona chemiczna albo fizyczna metoda
pomiaru zawartości alkoholu? W razie czego niedaleko stąd mam
sklep "Polskie Odczynniki Chemiczne". Widziałem reklamę
profesjonalnego urządzenia do badania piwa. Mierzy zawartość
alkoholu od 0 do 20% z dokładnością 0,1%. Ceny nie podano,
ale sądząc ze zdjęcia może kosztować kilkanaście tysięcy zł...
Piotr
--
Zabezpieczenie antyspamowe: w moim adresie nie ma cyfr
|