Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: maltanb <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobia dobry bogracz???
Date: Mon, 22 Jan 2001 08:23:23 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 37
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <3...@n...onet.pl> <945tad$efb$1@news.tpi.pl>
<1enf8ax.16xr83lzhgqzkN%wlos@tele.com.pl>
<000d01c08215$e4fa31e0$19090c16@NaLesnik>
NNTP-Posting-Host: pa62.kalisz.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 980147744 8262 212.160.8.62 (22 Jan 2001 07:15:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Jan 2001 07:15:44 GMT
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.7 [pl] (Win98; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41659
Ukryj nagłówki
NaLesnik napisał(a):
Chciałeś kiedys dziczyzne...
Bogracz z jelenia
50 dag ud?ca jeleniego
10 dag boczku w?dzonego
1 du?a cebula
1 ?y?eczka ?rednioostrej papryki
1 z?bek czosnku
1 szczypta kminku
1 szczypta majeranku
1 szczypta pieprzu
1 str?k s?odkiej papryki
1 pomidor lub 2 ?y?ki lecza z puszki
50 dag ziemniaków
10 dag marchwi
10 dag pietruszki
sól
Mi?so oczy?ci? dok?adnie ze ?ci?gien, pokraja? w drob-n? kostk?,! wyp?uka? pod
bie??c? wod?, os?czy?. Bo-czek pokraja? w kostk?, wysma?y?, na wytopionym z
boczku t?uszczu zeszkli? drobno posiekan? cebul?, po czym zdj?? naczynie z
ognia, doda? mielon? papryk? i wymiesza?. Nast?pnie doda? mi?so jelenie,
posoli?, przysma?y? na ostrym ogniu; po kilku minutach zmniejszy? ogie? i
przykry? naczynie. Kiedy z mi?sa wyp?ynie sok, doda? roztarty czosnek,
ut?uczony w mo?dzierzu kminek, majeranek, pieprz i dusi? pod przykryciem. W
razie ,potrzeby uzupe?ni? wod? od-parowany sok. Kiedy mi?so b?dzie mi?kkie,
w?o?y? pokrajan? w kr??ki marchew oraz pietruszk?, a tak?e oczyszczony i
pokrajany str?k papryki i pomidor. Gdy i one b?d? mi?kkie - doda? ziemniaki
pokrajane w kostk? i ca?o?? ugotowa? do mi?kko?ci. Pod koniec gotowania dola?
tyle wody, ile zupy chcieliby?my otrzyma?. Ca?o?? zagotowa?, przyprawi? do
smaku sol? i podawa? na gor?co. Przed samym podaniem bogracz mo?na przybra?
cienkimi plasterkami ostrej papryki o cienkich str?kach.
Uwaga: Niektórzy dodaj? do bograczu kluseczki - wtedy jest to ju? prawdziwy
jednodaniowy obiad.
Polecam
|