Data: 2001-01-22 07:23:23
Temat: Re: Jak zrobia dobry bogracz???
Od: maltanb <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
NaLesnik napisał(a):
Chciałeś kiedys dziczyzne...
Bogracz z jelenia
50 dag ud?ca jeleniego
10 dag boczku w?dzonego
1 du?a cebula
1 ?y?eczka ?rednioostrej papryki
1 z?bek czosnku
1 szczypta kminku
1 szczypta majeranku
1 szczypta pieprzu
1 str?k s?odkiej papryki
1 pomidor lub 2 ?y?ki lecza z puszki
50 dag ziemniaków
10 dag marchwi
10 dag pietruszki
sól
Mi?so oczy?ci? dok?adnie ze ?ci?gien, pokraja? w drob-n? kostk?,! wyp?uka? pod
bie??c? wod?, os?czy?. Bo-czek pokraja? w kostk?, wysma?y?, na wytopionym z
boczku t?uszczu zeszkli? drobno posiekan? cebul?, po czym zdj?? naczynie z
ognia, doda? mielon? papryk? i wymiesza?. Nast?pnie doda? mi?so jelenie,
posoli?, przysma?y? na ostrym ogniu; po kilku minutach zmniejszy? ogie? i
przykry? naczynie. Kiedy z mi?sa wyp?ynie sok, doda? roztarty czosnek,
ut?uczony w mo?dzierzu kminek, majeranek, pieprz i dusi? pod przykryciem. W
razie ,potrzeby uzupe?ni? wod? od-parowany sok. Kiedy mi?so b?dzie mi?kkie,
w?o?y? pokrajan? w kr??ki marchew oraz pietruszk?, a tak?e oczyszczony i
pokrajany str?k papryki i pomidor. Gdy i one b?d? mi?kkie - doda? ziemniaki
pokrajane w kostk? i ca?o?? ugotowa? do mi?kko?ci. Pod koniec gotowania dola?
tyle wody, ile zupy chcieliby?my otrzyma?. Ca?o?? zagotowa?, przyprawi? do
smaku sol? i podawa? na gor?co. Przed samym podaniem bogracz mo?na przybra?
cienkimi plasterkami ostrej papryki o cienkich str?kach.
Uwaga: Niektórzy dodaj? do bograczu kluseczki - wtedy jest to ju? prawdziwy
jednodaniowy obiad.
Polecam
|