Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!opoka.org.pl!news.idn.org.pl!news.sign
off.com.pl!news.pse.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistro
n.nl!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news.tele.dk!newsfeed.icl.net!proxad.net!n
ewsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Gusiek" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobić Homous?
Date: Wed, 21 Apr 2004 09:41:49 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 58
Message-ID: <c658ps$a6$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <018801c4272f$c94e13e0$9100a8c0@ap.siedlce.pl>
NNTP-Posting-Host: qb123.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1082533501 326 217.99.11.123 (21 Apr 2004 07:45:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 21 Apr 2004 07:45:01 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:199151
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:018801c4272f$c94e13e0$9100a8c0@ap.siedlce.pl...
> Bardzo was proszę o pomoc.
> Jak zrobic Homous samemu w domu? Tutaj jest on nie do zdobycia, ale wiem
ze
> mozna zrobic go samemu w domu. Wiem ze glownym skladnikiem jest
ciecierzyca.
Robię chyba raczej nietypowy, ale nam smakuje.
Ciecierzycę namoczyć na noc. Rano ugotować w nowej wodzie do miękkości
(posolić pod koniec). Wystudzić. Zmiksować dodając utarty czosnek i oliwę z
oliwek. Nie dodaję pasty sezamowej, bo mąż się na nią krzywi - ale można.
Niestety nie podam Ci proporcji, bo robię wszystko na oko. Pobaw się. Mnie
smakuje z foccacią (włoski płaski chlebek) własnej roboty i z pomidorkiem.
O, wyszperałam w swoich zasobach przepis z internetu:
Porcja dla 6 osób. Czas przygotow. 1,5 godz.
120 g grochu włoskiego,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
3 łyżeczki oliwy,
2-3 łyżeczki pasty tahina (sezamowej),
1/2 łyżeczki kurkumy,
sól,
2-4 łyżki soku cytrynowego.
1. Groch zalać wrząca woda i moczyć przez 8 godz.
2. Groch odcedzić, nie wylewając wody, w której się moczył.
3. Cebule i czosnek posiekać. Lekko podsmażyć w 2 łyżeczkach oliwy, dodać
kurkume i odrobinę wody z moczenia. Dodać groch, zalać woda z moczenia na 3
cm
powyżej poziomu grochu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować
tak długo, aż będzie miękki (ok. 1 godz.). Stary groch wymaga dłuższego
gotowania.
4. Groch odcedzić, wywar zachować. Groch rozgnieść widelcem, wlać kilka
łyżek
wywaru i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Pasta powinna mieć konsystencje
majonezu.
5. Przełożyć do miski, dodać sól, sok z cytryny, pastę tahina i dobrze
wymieszać.
6. Hummus przełożyć do płaskiej miski i przybrać posiekaną zieloną
pietruszką.
Groch włoski to oczywiście ciecierzyca.
Pozdrawiam, Agata
|