Data: 2004-04-21 07:41:49
Temat: Re: Jak zrobić Homous?
Od: "Gusiek" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:018801c4272f$c94e13e0$9100a8c0@ap.siedlce.pl...
> Bardzo was proszę o pomoc.
> Jak zrobic Homous samemu w domu? Tutaj jest on nie do zdobycia, ale wiem
ze
> mozna zrobic go samemu w domu. Wiem ze glownym skladnikiem jest
ciecierzyca.
Robię chyba raczej nietypowy, ale nam smakuje.
Ciecierzycę namoczyć na noc. Rano ugotować w nowej wodzie do miękkości
(posolić pod koniec). Wystudzić. Zmiksować dodając utarty czosnek i oliwę z
oliwek. Nie dodaję pasty sezamowej, bo mąż się na nią krzywi - ale można.
Niestety nie podam Ci proporcji, bo robię wszystko na oko. Pobaw się. Mnie
smakuje z foccacią (włoski płaski chlebek) własnej roboty i z pomidorkiem.
O, wyszperałam w swoich zasobach przepis z internetu:
Porcja dla 6 osób. Czas przygotow. 1,5 godz.
120 g grochu włoskiego,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
3 łyżeczki oliwy,
2-3 łyżeczki pasty tahina (sezamowej),
1/2 łyżeczki kurkumy,
sól,
2-4 łyżki soku cytrynowego.
1. Groch zalać wrząca woda i moczyć przez 8 godz.
2. Groch odcedzić, nie wylewając wody, w której się moczył.
3. Cebule i czosnek posiekać. Lekko podsmażyć w 2 łyżeczkach oliwy, dodać
kurkume i odrobinę wody z moczenia. Dodać groch, zalać woda z moczenia na 3
cm
powyżej poziomu grochu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować
tak długo, aż będzie miękki (ok. 1 godz.). Stary groch wymaga dłuższego
gotowania.
4. Groch odcedzić, wywar zachować. Groch rozgnieść widelcem, wlać kilka
łyżek
wywaru i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Pasta powinna mieć konsystencje
majonezu.
5. Przełożyć do miski, dodać sól, sok z cytryny, pastę tahina i dobrze
wymieszać.
6. Hummus przełożyć do płaskiej miski i przybrać posiekaną zieloną
pietruszką.
Groch włoski to oczywiście ciecierzyca.
Pozdrawiam, Agata
|