Data: 2004-06-09 20:37:40
Temat: Re: Jak zrobić biały ser/twaróg z mleka wiejskiego?
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Bardzo proszę, może ktoś wie jak zrobić biały ser donmowym sposobem z
mleka
> wiejskiego. Mam akurat około 5 litrów prawdziwego mleka prosto od krowy ze
wsi.
>
> Pomoże ktoś może ??? :)
Sprawdzony przepis na twarog (nie kwasny):
Podzielic mleko na dwie czesci (rowne). Jedna czesc trzymac w lodowce, druga
ukwasic.
Mleko nieukwaszone zagotowac. Zalac nim mleko kwasne. Jesli nie chce sie od
razu sciac, to trzeba w calosci na chwile potrzymac na ogniu.
Wlac na geste sitko. Kiedy odcieknie mozna przelozyc do pojemniczka lub na
talerz.
Pycha.
Pozdrawiam.
Basiek.
|