Data: 2007-07-13 05:41:27
Temat: Re: Jak zrobic dobre "nozki z kurczaka"
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:f75nco$64m$3@nemesis.news.tpi.pl...
> Gocha napisał(a):
>
>> Udka poobieraj z mięsa, pokrój to mięso na mniejsze kawałki takiej
>> wielkości jakie Ci odpowiadają.
>> Żelatynę rozpuść w rosole (proporcje podane na opakowaniu). Ja do takiego
>> rosołu dodaję troszkę więcej pieprzu i dolewam odrobinę octu winnego.
>> W miseczkach, czy w czym to tam będziesz robił daj na dno plasterek
>> jajka, natkę pietruszki (jeżeli takową posiadasz) albo posiekany koperek
>> (bardzo lubię taką wersję), posiekaną ugotowaną marchewkę (z rosołu) na
>> to mięsko wymieszane z groszkiem. Ja często dodaję jeszcze posiekanego
>> ogórka w occie.
>> No i to wszystko zalej rosołem z żelatyną
>> I teraz tylko trzeba czekać aż zastygnie.
>
> Najlepszy przepis - dokładnie jak mój :-)
>
>
>
a moze jednak dobry wywar?? i bez zelatyny?
po co sie truc ...
ostatnio gotowalem golonke (4,5 godziny) i wywar mialem taki ze zastygal bez
problemu...
Ja wiem.. to nie z kuraka... ale moze warto dorzucic pare "korpusow" z
kuraka zeby byl lepszy wywar i "wygotowac" troche wody?
|