Data: 2000-04-07 07:46:54
Temat: Re: Jak zrobic dobry chrzan
Od: Bogusław Kempny <k...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
b...@m...com wrote:
>
> Przyrzadzenie chrzanu, wydaje sie bardzo proste. Niestety tak nie jest.
> Nie udalo mi sie dotychczas przyrzadzic chrzanu tak smacznego i mocnego,
> jakiego przed laty (14lat)kupowalem w malenkiej budce z warzywami na ul.
> Radarowej (Ochota). Prosze o przepisy, zblizaja sie Swieta, tradycyjna
> potrawa na stol Wielkanocny.
> Pozdrowienia, K.
Moj przepis na dobry chrzan jest bardzo prosty, a to dlatego, ze
lubie
bardzo ostry.
Bierzesz chrzan, najlepiej swiezo wykopany z ziemi (teraz to
bedzie trudne),
trzesz na tarce (trzeba duzo samozaparcia), dodajesz soli do
smaku, octu
winnego, zeby byla wlasciwa konsystencja i do sloika. Uwazaj,
jak go
odkrecisz na drugi dzien, nie wachaj, bo Ci pluca rozerwie.
Jesli nie lubisz bardzo ostrego, po starciu sparz go wrzatkiem.
BK
|