Data: 2002-07-10 20:51:53
Temat: Re: Jak zrobic dobry gulasz?
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Kasia <k...@r...net.eu.org> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:agi3l1$ue$...@n...onet.pl...
> no naszla mnie ochotka i chyba go jutro zrobie jak mi poradzicie jak go
> dobrze upichcic....
> Pozdrawiam Kasia
>
Najwazniejszy warunek to dobre miesiwo, zeby gulasz nie byl jak z zelowek,
ok.1kg. Mieso w kosteczke, lekko oproszyc maka (krupczatka - wtedy sie mieso
nie skleja), obsmazac porcjami na oliwie albo innym Twoim ulubionym tluszczu
do smazenia. Przekladac do duzego rondla o grubym dnie. Zalac rosolem albo
bulionem warzywnym tak by ciecz przykryla mieso, niech sobie pyrka powoli.
Dodac ziarnko ziela angielskiego, listek laurowy i lyzke sproszkowanej
wegierskiej slodkiej papryki . Udusic posiekane 2 cebule (dobrze jest ja
potem zmiksowac), dodac do miesa. Dwie marchewki, kawalek selera pokroic w
slupki, dodac do gara. Pozniej gdy mieso jest juz miekkie pokrojona w kostke
czerwona papryke, dosolic do smaku i doostrzyc malutka ostra papryczka. Jak
mnie co najdzie, to dodaje czosnek i troche marynowanej papryki.
Agata Solon, naturalna
|