Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.bipnet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobic krem?
Date: Fri, 8 Nov 2002 22:35:26 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <aqha6v$6qr$1@news.tpi.pl>
References: <aqgrie$iki$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pc118.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1036790815 7003 213.76.98.118 (8 Nov 2002 21:26:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 8 Nov 2002 21:26:55 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: Jak zrobic krem?
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:133810
Ukryj nagłówki
Użytkownik Goha <g...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aqgrie$iki$...@n...onet.pl...
> chodzilo by mi o calkowicie smietankowy, albo jakis inny ;-)))
> Pozdrawiam
> Myszka
>
Bardzo prosto. Jezeli akceptujesz galaretki to znaczy ze zalatyna ci nie
straszna. Jej wlasnie nalezy uzyc. Ja robie takie kremy przewaznie w
polaczeniu z biszkoptem i owocami, wychodza z tego fajne torciki. Tych
kremow mam kilka wersji w zaleznosci od weny. Taki podstawowy to
przykladowo: Kogel - mogel z dwoch zoltek i dwoch lyzek cukru (w sumie cukru
100-150g), cukier waniliowy i reszta cukru ubita z 1/2 l smietany, wszystko
polaczone z zelatyna na pol litra wody (zalac zimna woda, gdy napecznieje
rozpuscic). Jeszcze trzeba uwazac, zeby sie nie zrobily kluchy - wlewac DO
zelatyny nie odwrotnie.
Inne wariacje to zastapienie czesci smietany jogurtem albo serkiem homo.
Mozna dac wiecej zoltek, dodac do kogla-mogla spirytus (wodke), wtedy
wyjdzie krem o smaku advocata. Jezeli czesc smietany zastapisz szampanem tez
wyjdzie swietny szampanski mus. Zeby byl lzejszy mozna dodac ubite na
sztywno bialko, cukier waniliowy wykluczyc. Wywalic na biszkopt i wierzch
udekorowac winogronami (wydrylowane z pestek polowki).
I tak dalej....
Agata Solon, naturalna
|