Data: 2002-11-08 21:35:26
Temat: Re: Jak zrobic krem?
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Goha <g...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aqgrie$iki$...@n...onet.pl...
> chodzilo by mi o calkowicie smietankowy, albo jakis inny ;-)))
> Pozdrawiam
> Myszka
>
Bardzo prosto. Jezeli akceptujesz galaretki to znaczy ze zalatyna ci nie
straszna. Jej wlasnie nalezy uzyc. Ja robie takie kremy przewaznie w
polaczeniu z biszkoptem i owocami, wychodza z tego fajne torciki. Tych
kremow mam kilka wersji w zaleznosci od weny. Taki podstawowy to
przykladowo: Kogel - mogel z dwoch zoltek i dwoch lyzek cukru (w sumie cukru
100-150g), cukier waniliowy i reszta cukru ubita z 1/2 l smietany, wszystko
polaczone z zelatyna na pol litra wody (zalac zimna woda, gdy napecznieje
rozpuscic). Jeszcze trzeba uwazac, zeby sie nie zrobily kluchy - wlewac DO
zelatyny nie odwrotnie.
Inne wariacje to zastapienie czesci smietany jogurtem albo serkiem homo.
Mozna dac wiecej zoltek, dodac do kogla-mogla spirytus (wodke), wtedy
wyjdzie krem o smaku advocata. Jezeli czesc smietany zastapisz szampanem tez
wyjdzie swietny szampanski mus. Zeby byl lzejszy mozna dodac ubite na
sztywno bialko, cukier waniliowy wykluczyc. Wywalic na biszkopt i wierzch
udekorowac winogronami (wydrylowane z pestek polowki).
I tak dalej....
Agata Solon, naturalna
|