Data: 2004-11-21 10:59:54
Temat: Re: Jak zrobić miód pitny?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <cnpqs7$l9p$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"JerzyN" <N...@m...pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> > E tam, trzeba by rozpropagować czwórniak nuwo.
>
> Pięciorniak raczej, przepis był na którejś z podanych stron www.
>
> [...]
> > Robi się to podobnie. Jednak tęgie, słodkie miody trudniej fermentują
> i
> > jest większe ryzyko, że się popsują w czasie fermentacji niż miody
> > lżejsze. Także miody pitne z brzeczki gotowanej łatwiej zrobić, ale
> mają
> > mniej smaku, niż z brzeczki niegotowanej.
>
> Psują się najczęściej jeśli nie stoją w ustabilizowanej temperaturze,
> również w przeciągu.
To bardziej skomplikowane. ;-) W każdym razie w nieprzegotowanej
brzeczce znajduje się mnóstwo drobnoustrojów, które mogą popsuć miód.
> I lepiej jest dodawać drożdży winiarskich do moszczu wówczas fermentacja
> jest bardziej stabilna.
Ależ oczywiście! Nie wyobrażam sobie robienia miodu, czy wina na
drożdżach dzikich.
Władysław
|