Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Przemyslaw" <p...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobić tort śmietanowy
Date: Fri, 29 Dec 2000 10:36:35 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 36
Message-ID: <92hlv6$57c$1@news.tpi.pl>
References: <91strc$ja9$1@news.tpi.pl> <91v0vl$atv$1@news.tpi.pl>
<3...@i...zabrze.pl>
NNTP-Posting-Host: route66.punkt.pl
X-Trace: news.tpi.pl 978082598 5356 213.77.100.105 (29 Dec 2000 09:36:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Dec 2000 09:36:38 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:39689
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Magda Rzepka" <m...@i...zabrze.pl> napisał w wiadomości
news:3A43177A.1E65CF7E@itam.zabrze.pl...
> Tak, ja tylko robie z zelatyna :)
> Oto jak ubijam smietane bo zawsze wyszla dobrze :))
> 1) Smietane kremowke (TYLKO w butelce!) przed ubijaniem koniecznie
> trzeba wlozyc do zamrazalnika na pare minut
> 2) Ubijajac smietane dodajemy 2 lyzeczki cukru
> 3) Do ubitej dodajemy rozpuszczone w malej ilosci wody 2 łyzeczki
> zelatyny. Miksujemy jeszcze chwile.
>
> Zawsze sie udaje. Torty smietankowe sa moja specjalnoscia :)
Moja tez :)))
Smietana moze byc z kartonika, doskonale ubija sie lowicka, laciata oraz tip
36% z reala
zelatyne mocze w wodzie, potem roztapiam w mikrofalowce lub piekarniku ok
100 C,
dolewam odpowiedniego alkoholu (likieru) i do tak przygotowanej dodaje
porcjami ubita smietane, nigdy
w odwrotnej kolejnosci bo sie zrobia grudki
taka smietana jest dobra na mase do srodka, jednka gestnieje ona szybko i
raczej nie nadaje sie do oblozenia
tortu,; do tego uzywam smietanu ubitej z zagestnikiem Dr.Oetkera w duzej
niebieskiej torebce (2-3_ zagestniki na 0.5l smietany)
czekoladowa mase smietanowa mozna zrobic bez zagestnika : do 0.5 l ubitej
kremowki dosajemy
3-4 rozpuszczone w kapieli wodnej i ochlodzone czekolady, usztywni sie bez
innych dodatkow
Przemyslaw
|