Data: 2000-12-29 09:36:35
Temat: Re: Jak zrobić tort śmietanowy
Od: "Przemyslaw" <p...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Magda Rzepka" <m...@i...zabrze.pl> napisał w wiadomości
news:3A43177A.1E65CF7E@itam.zabrze.pl...
> Tak, ja tylko robie z zelatyna :)
> Oto jak ubijam smietane bo zawsze wyszla dobrze :))
> 1) Smietane kremowke (TYLKO w butelce!) przed ubijaniem koniecznie
> trzeba wlozyc do zamrazalnika na pare minut
> 2) Ubijajac smietane dodajemy 2 lyzeczki cukru
> 3) Do ubitej dodajemy rozpuszczone w malej ilosci wody 2 łyzeczki
> zelatyny. Miksujemy jeszcze chwile.
>
> Zawsze sie udaje. Torty smietankowe sa moja specjalnoscia :)
Moja tez :)))
Smietana moze byc z kartonika, doskonale ubija sie lowicka, laciata oraz tip
36% z reala
zelatyne mocze w wodzie, potem roztapiam w mikrofalowce lub piekarniku ok
100 C,
dolewam odpowiedniego alkoholu (likieru) i do tak przygotowanej dodaje
porcjami ubita smietane, nigdy
w odwrotnej kolejnosci bo sie zrobia grudki
taka smietana jest dobra na mase do srodka, jednka gestnieje ona szybko i
raczej nie nadaje sie do oblozenia
tortu,; do tego uzywam smietanu ubitej z zagestnikiem Dr.Oetkera w duzej
niebieskiej torebce (2-3_ zagestniki na 0.5l smietany)
czekoladowa mase smietanowa mozna zrobic bez zagestnika : do 0.5 l ubitej
kremowki dosajemy
3-4 rozpuszczone w kapieli wodnej i ochlodzone czekolady, usztywni sie bez
innych dodatkow
Przemyslaw
|