Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobić zapiekankę taką jak na dworcu?
Date: Thu, 01 Oct 2009 15:27:49 +0200
Organization: vcore gfx
Lines: 22
Message-ID: <ha2aon$8ab$1@inews.gazeta.pl>
References: <ha1f8d$4fb$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 83-145-153-188.cable-modem.tkk.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1254403671 8523 83.145.153.188 (1 Oct 2009 13:27:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 Oct 2009 13:27:51 +0000 (UTC)
X-User: vcore
In-Reply-To: <ha1f8d$4fb$1@news.onet.pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.22) Gecko/20090605
Thunderbird/2.0.0.22 Mnenhy/0.7.6.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:324700
Ukryj nagłówki
pasożyteczny pisze:
>
> Jak domowym sposobem zrobić taką zapiekankę? Proszę o przepis. Jak
> próuje to mi coś nie tak wychodzi.
>
Najwiekszą tajemnicą takich zapiekanek jest ser, a konkretnie wyrób seropodobny bo
jest to "ser"
który zawiera tłuszcze roślinne zamiast tłuszczy mlekowych - takie zapiekanki można
kupić mrożone
(zapakowane w miękką przezroczystą folie) w wielu supermarketach, to są chyba nawet
te same
zapiekanki które serwują min. na dworcach bo jestem pewien że nie robią ich na
miejscu, ja kupowałem
w Lidlu - przypomniały mi sie czasy dziecinstwa :-)
Samemu zrobić idealną "kopie" jest ciężko, do zapiekanek powinno sie używać tłustego
sera który nie
twardnieje zaraz po wyjęciu z piekarnika, np. dobry jest Ser tylżycki, ja kupuje
bułkę w inter
marche (szerszą niż "klasyczna") smaruje ją koncentratem pomidorowym, na to
podsmażone pokrojone w
drobną kostke pieczarki i na to starkowany ser, po upieczeniu koniecznie zrobić
szlaczek z keczupu i
majonezu :-)
--
WebProgress - Nowoczesne aplikacje internetowe
www.webprogress.com.pl
|