Data: 2000-08-25 13:06:35
Temat: Re: Jak zroibć kawę po grecku - frappe?
Od: "Danka" <j...@n...nl>
Pokaż wszystkie nagłówki
A ja sobie wlasnie zrobilam wedlug Twojego przepisu. Wyszlo pyszne! Na wierz
dalam jeszce bita smietane i posypalam czekoladka! Calosc dodatkowo
schlodzona kostkami lodu w szklance! Pysznosci! Dzieki!
Danka
"Gaga" <g...@w...mtl.pl> schreef in bericht
news:s7sp5.15870$Yl4.358892@news.tpnet.pl...
> Podam moja wersje "frappe" czyli kawy zasmakowanej w Grecji (ja tez stad
ja
> znam).
> "moja" wersja jest na bazie mleka.
>
> Ja to robie mniej wiecej tak:
>
> Do wysokiej szklanki wsypuje lyzeczke lub dwie kawy rozpuszczalnej.
> Uzywalam juz Nescafe, Jacobs a nawet Pedros'a.
> Do tego wsypuje dwie lyzeczki cukru (bo tyle akurat lubie) i wlewam
odrobine
> mleka, tak ze dwie, trzy lyzki. To wszystko razem miksuje "frapperem". No
> tak, to urzadzenie przywiozlam z Grecji. Ale mysle, ze mikser tez by sie
> nadal, ale w tym przypadku trzebaby uzyc naczynia szerszego niz szklanka.
> ;-).
> Po pol minucie, jak juz zrobi sie pianka, dolewam mleka tak gdzies do
polowy
> szklanki i znowu chwile miksuje. Napoj pieknie rosnie niemal do brzegow
> szklanki.
> No i gotowe. Tylko rurke wlozyc i konsumowac. ;-)
>
> Wazna uwaga: mleko musi byc schlodzone w lodowce. Inaczej nie wyjdzie.
>
> Pozdrawiam
>
> Grazyna.
>
>
|