Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: medea <x...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jaka patelnia nierdzewna
Date: Sat, 28 Apr 2012 23:31:22 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 28
Message-ID: <jnhnj7$qi3$1@news.icm.edu.pl>
References: <jne1uj$jna$1@news.vectranet.pl>
<yem1nmgmjxsg$.1gem1j6c1j78f$.dlg@40tude.net>
<d...@q...googlegroups.com>
<1...@4...net>
NNTP-Posting-Host: bdf95.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1335648679 27203 83.27.247.95 (28 Apr 2012 21:31:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 28 Apr 2012 21:31:19 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:11.0) Gecko/20120327 Thunderbird/11.0.1
In-Reply-To: <1...@4...net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:345341
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-04-28 23:13, KRZYZAK pisze:
> Dnia Sat, 28 Apr 2012 13:47:37 -0700 (PDT), Ikselka napisał(a):
>
>> To, czy będzie przywierać, zależy tylko od umiejętności, nie od
>> patelni :-)
> No to moze podziel sie wiedza, przeciez do tego ta grupa jest.
> Najlepiej jakis film instruktarzowy:)
> Mi na nierdzewce po smazeniu jajecznicy zostawala warstwa jajka
No bo niestety tak jest - jajecznica do nierdzewnej patelni przywiera i
ciężko później taką patelnię domyć. Teflonowa myje się jednym ruchem
ręki, ale ja i tak pożegnałam się z teflonową, bo zanim się człowiek
zorientuje, że teflon się zaczyna łuszczyć, to już się go pewnie naje.
> , albo
> przyklejala sie panierka z ryby.
A jeśli chodzi o przywierającą panierkę, to trzeba po prostu mocno
rozgrzać tłuszcz, wtedy nie powinna przywierać.
Też mam tego Zelmera Compositum. Pozytyw tej patelni - nie odkształca
się dno. Kotlety, czy inne panierowane smażą się dzięki temu dobrze i
równomiernie, o ile jest też odpowiednio wysoka temperatura. Negatyw -
ta guma izolująca na rączce jest luźna i się przesuwa dookoła, przez to
czasem pełna patelnia może się przegibnąć, jeśli się ją uniesie - trzeba
uważać.
Ewa
|