Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!postnews.google.com!ca2g2000vbb.googlegroup
s.com!not-for-mail
From: Karol Piotrowski <k...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jaka patelnia nierdzewna
Date: Sun, 29 Apr 2012 17:21:10 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 86
Message-ID: <3...@c...googlegroups.com>
References: <jne1uj$jna$1@news.vectranet.pl> <jng1ci$i53$1@inews.gazeta.pl>
<b...@z...googlegroups.com>
<jniegm$skb$2@inews.gazeta.pl> <jnjda5$rb1$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 178.235.196.106
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1335745270 32687 127.0.0.1 (30 Apr 2012 00:21:10 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Mon, 30 Apr 2012 00:21:10 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: ca2g2000vbb.googlegroups.com; posting-host=178.235.196.106;
posting-account=2vJOHAoAAAD7bZT1IJliVG4MXTFDb1W2
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/535.19 (KHTML, like Gecko)
Chrome/18.0.1025.162 Safari/535.19,gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:345358
Ukryj nagłówki
On 29 Kwi, 14:48, "Feahisim" <h...@p...gazeta.pl> wrote:
> Już nie wspominając, że ceramiczna jest naprawdę nierdzewna.
> (Się wcinam bo jestem od kilku tygodni pod urokiem patelni, na której mogę
> wszystko, bez przypalania, bez tłuszczu, czyszcząc papierowym ręcznikiem).
Patelnia ceramiczna jest całkiem w porządku dla domowej kuchni, tyle,
że poza przywieraniem w kuchni istotne jest rozprowadzanie ciepła.
Tania patelnia ceramiczna jest wykonana z kawałka blachy. Porządna, z
grubym dnem, patelnia ceramiczna kosztuje krocie.
W obrębie patelni (nie mówię o powłoce) mamy trzy najpopularniejsze
materiały: aluminium, stal, żeliwo. Patelnia aluminiowa jest
najlżejsza, żeliwo jest po drugiej stronie skali. Patelniami z
aluminium można żonglować, a nawet niewielkie patelnie żeliwne mają
zwykle drugą rączkę, żeby nie nabawić się kontuzji nadgarstka. Każdy z
materiałów ma swoje wady i zalety. W skrócie:
Aluminium:
+ tanie jak barszcz,
+ nie szkoda wyrzucić, jak się powłoka zedrze,
+ lekkie
- niska pojemność cieplna
Stal węglowa (zdaję sobie sprawę z tego, że to z metalurgicznego
punktu widzenia bezsensowny termin, chodzi o odróżnienie od stali
"nierdzewnej"):
+ równomierne rozprowadzanie ciepła
+ trzeba się naprawdę postarać, żeby coś przypalić na takiej patelni
+- przywieralność takiej patelni jest zerowa pod warunkiem
prawidłowego użytkowania
+ nie wiesz jak zrobić sos do pieczeni? nalej trochę wina na patelnię,
na której zostały brązowe resztki z obsmażania mięsa i masz gotowy
sos...
- trzeba się chwilę namęczyć, żeby doprowadzić nową patelnię do stanu
używalności
- wypada pamiętać, że nie myje się jej detergentami, a po umyciu
wyciera do sucha - zostawianie brudnej patelni w zlewie przez 2 dni
odpada, mycie w zmywarce również
- należy uważać na kwaśne obiekty na takowej, gdyż powodują one
odpadanie nalotu, który tworzy się podczas użytkowania
- nagrzewa się dłużej, niż kawałek aluminium
Żeliwo:
wszystkie plusy patelni stalowej się zachowują
+ można używać druciaka/szlifierki kątowej do czyszczenia, nic się nie
stanie
+- bardzo długo trzyma ciepło, to czasem wada, a czasem zaleta
- waga i cena - podrzucanie omleta na żeliwnej patelni nie jest
najprzyjemniejszą czynnością:)
- czas nagrzewania
Pozostały patelnie ze stali nierdzewnej, absolutnie zgadzam się z
komentarzami odnośnie przywierania, prezentują się one lepiej niż
pozostałe, ale ze względu na to przywieranie najlepiej nadają się do
duszenia i gotowania. Na pewno nie do usmażenia jajecznicy, czy tym
podobnych zadań.
Ja sam w warunkach "bojowych" (czyt. usmaż 100 omletów o poranku)
używałem zwykle stalowych patelni, nie wyobrażam sobie takich akcji na
teflonie. Żeliwo jest super do dań, które potem wrzuca się do
piekarnika, ewentualnie podaje a'la "gorący półmisek".
W domu używam zwykłej żelaznej patelni debuyera, pewnie moje dzieci
dostaną ją w spadku po mnie;) Ceramiczną też jakąś mam, dostałem w
prezencie, ale nie jestem szczególnym fanem - o ile na przywieranie da
się jakoś zaradzić, to na kawałek blachy zamiast porządnej masy metalu
nie bardzo.
Pozdrawiam,
--
Karol Piotrowski
|