Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.inte
rnetia.pl!not-for-mail
From: Anai <a...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jaką patelnię lupić?
Date: Mon, 16 Feb 2015 00:26:31 +0100
Organization: Netia S.A.
Lines: 52
Message-ID: <mbrb8k$eqd$1@mx1.internetia.pl>
References: <54df6b80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<660994fs7esw$.njgrxc9vr963.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<54df778a$0$2209$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl> <o...@t...home>
<s...@f...lasek.waw.pl> <o...@t...home>
<s...@f...lasek.waw.pl> <mbo2sn$fb5$1@dont-email.me>
<o...@t...home> <mbpil8$bb2$1@node1.news.atman.pl>
<mrj1qaivcxdw.1drxetawjbwbe$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-239-89.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: mx1.internetia.pl 1424044116 15181 78.8.239.89 (15 Feb 2015 23:48:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 15 Feb 2015 23:48:36 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <mrj1qaivcxdw.1drxetawjbwbe$.dlg@40tude.net>
X-Tech-Contact: u...@i...pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:31.0) Gecko/20100101
Thunderbird/31.4.0
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:361374
Ukryj nagłówki
W dniu 15.02.2015 o 12:13, XL pisze:
> Jeśli jajo ma być rzeczywiście klasycznie przyrządzone, to nie powinno być
> rozpłynięte w placek, lecz powinno zachować lekko spłaszczony kształt i
> grubość, a przy tym mieć dobrze ścięte białko, a żółtko wewnątrz półpłynne
> - tego żadnym sposobem nie osiągniesz na płaskiej patelni...
Jestę cudotwórcą w takim razie, bo na zwykłej, nonejmowej, małej,
cienkiej patelence z promocji w markecie nie mam większych problemów
żeby takie sadzone zrobić...
Aktualnie mam 3 patelnie, kiedyś miałam 4 ale jedna wyciągnęła kopyty,
nieistotne...
W każdym bądź razie mam 3 ( i jeszcze 2 woki):
- dużą teflonową z Tefala (dość gruba i ciężka jak diabli) - była
świetna w zasadzie do wszystkiego, duszenia, smażenia i co tam jeszcze
se człek wymyślił ale do czasu aż się nie zarysowała...
Teraz w miejscu zarysowania wsio przywiera, więc nie używam.
- Druga, równie duża, ciut płytsza, cienka, lekka, kupiona na promocji
razem z trzecią taką samą tylko znacznie mniejszą.
Używam ich naprzemiennie w zależności od potrzeb. To której użyję
warunkuje jedynie ich rozmiar, jeśli robię gulasz na 2 dni, to dużą a
jeśli jajecznicę dla 2 osób, to małą.
Tyłu może nie urywają, ale zważywszy na stosunek ceny do jakości jestem
z nich zadowolona.
- Wok pierwszy kosztował mnie 8,99 kilka lat temu bodajże w Owadzie,
trochę się przepalił ale w zasadzie nie widzę większych różnic jeśli
chodzi o użytkowanie między nim a tym drugim, teflonowym za który dałam
prawie 20 razy więcej...
No pokrywki nie ma, i nie boję się o niego tak jak o ten droższy :D
Tak, która dokonała swego żywota była metalowa - tragedia, do smażenia
nie nadawała się wcale, co najwyżej do duszenia...
Ceramicznych nie testowałam, choć nie ukrywam, że ochoty mi nie brak ;)
Takie oto są moje patelniane doświadczenia.
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
*** moje aukcje: http://tiny.pl/qjgtx ***
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
|