Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jaką patelnię lupić?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jaką patelnię lupić?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 509


« poprzedni wątek następny wątek »

441. Data: 2015-02-20 00:27:20

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 20 Feb 2015 00:22:06 +0100, Fragi napisał(a):

> U mnie genialnie sprawdzają się patelnie Tefala z tej serii:
>
> http://www.ceneo.pl/19286924#tab=spec

Skoro to nie teflon, to może sobie sprawię ze dwie. Dzięki za namiar.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


442. Data: 2015-02-20 00:30:41

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
news:slrnmeco2r.6dk.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Pani Ewa napisała:
>
>>> Rozumiem Twoje intencje i jest to rozsądne...
>>>
>>> Ale wciąż tylko możemy wierzyć na słowo że te większe
>>> partie nie były przez niego kupione w hurtowni jako
>>> mrożona półtusza.
>>
>> Oczywiście. Ja należę do wierzących. ;)
>
> Intencje postu rozumiemy.

Rozumiemy :-) Pytanie czy tak samo jak jego autorka :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


443. Data: 2015-02-20 00:37:15

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 19 Feb 2015 23:41:15 +0100, Trefniś napisał(a):

> Nie banalizowałbym tak tego mięsa. Jest znacznie bardziej niebezpieczne od
> np. lodów.

W lodach rozwija się raczej salmonella, znacznie mniej groźna od laseczki
botulinowej. Jad kiełbasiany to naprawdę nie są żarty:

"W Księdze Rekordów Guinnessa jest zaklasyfikowana jako najbardziej
śmiercionośny organizm, bowiem wytwarza najsilniejszą egzotoksynę: ?450 g
tej trucizny teoretycznie mogłoby zlikwidować całą ludzkość.?[1] ? takie
zdanie jest zamieszczone przy opisie bakterii Clostridium botulinum."
(za Wiki)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


444. Data: 2015-02-20 00:39:43

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 20 Feb 2015 00:37:15 +0100, XL napisał(a):

> Jad kiełbasiany to naprawdę nie są żarty:

http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Zatrucie-las
eczka-jadu-kielbasianego/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


445. Data: 2015-02-20 01:05:39

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 20 Feb 2015 00:37:15 +0100, XL napisał(a):

> 450 g
> tej trucizny teoretycznie mogłoby zlikwidować całą ludzkość.

...czyli jest wielokrotnie groźniejsza od bomby atomowej - tylko na 1 bombę
atomową potrzeba aż około 5 kg plutonu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


446. Data: 2015-02-20 06:37:38

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:rshoon3xb9i9$.j29e1d6mx25w$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 20 Feb 2015 00:37:15 +0100, XL napisał(a):
>
>> 450 g
>> tej trucizny teoretycznie mogłoby zlikwidować całą ludzkość.
>
> ...czyli jest wielokrotnie groźniejsza od bomby atomowej -
> tylko na 1 bombę atomową potrzeba aż około 5 kg plutonu.

Siejesz histerię. Ta groźna toksyna rozpada się w temperaturze:
wystarczy pogotować potrawę i przestaje być toksyna groźna!
Źródło:
http://www.cdc.gov/nczved/divisions/dfbmd/diseases/b
otulism/#prevent

Mało tego - piszą o miodzie (!), asparagusie, czosnku w oleju czy
nawet ziemniakach pieczonych w folii aluminiowej - ani jednego
słowa (!) na temat tej toksyny mającej pojawiać się akurat
częściej w podwójnie mrożonym mięsie. Bakteria ta jest wszędzie
dookoła nas - na podłodze u Ciebie w domu też jest. A żyjesz.

Ale doceniam Waszą z Trefnisiem troskę o zdrowie grupowiczów.
To miłe z Waszej strony... :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


447. Data: 2015-02-20 07:28:50

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: bbjk <a...@b...cc> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-02-19 o 22:22, Qrczak pisze:

>> "Codziennie miliony niewinnych pomarańczy giną obdarte ze skóry przez
>> wegetarian. Powstrzymajmy tę rzeź!" ;)
>
> To też paulizm?
> Bo ja to trochę pojechałam trybunizmem (czytaj: niektóre dzieła znam
> tylko ze słyszenia).

Jazdy trybunizmem nie znam, podobnie jak i w paulizmie nie lubuję się,
więc pojęcie słabe. Na paulizm za mało zadęcia i górnych tonów jakby tutaj?
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


448. Data: 2015-02-20 07:29:49

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: bbjk <a...@b...cc> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-02-19 o 21:20, Qrczak pisze:

>> Ależ grafomania...
>> :)
>> Widzę, że to powszechne.
>
> Oj narażasz się, na ra żasz.
Oj, bo chyba ktoś czegoś nie wyłapał.
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


449. Data: 2015-02-20 08:35:04

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-02-19 o 23:41, Trefniś pisze:
> W dniu .02.2015 o 22:10 FEniks <x...@p...fm> pisze:
>
> (...)
>> Bo - zdaje się - ten paniczny strach przed ponownym mrożeniem wziął
>> się od lodów. Tych nie pieczemy, ani nie gotujemy przed spożyciem, a
>> i o zatruciach lodami chyba słyszy się najczęściej.
>
> Nie banalizowałbym tak tego mięsa. Jest znacznie bardziej
> niebezpieczne od np. lodów.


>
> Wystarczy poczytać choćby o botulizmie (zatrucie jadem kiełbasianym -
> oprócz laseczek dochodzą jeszcze toksyny!):
>
> http://www.przychodnia.pl/diety/index65.php3?s=3&d=2
&t=65&p1=5
>
> Oczywiście ów jad kiełbasiany nie występuje wyłącznie w mięsie, ale
> łatwiej się jego pałeczki namnażają w mięsie - bo znacznie częściej
> nieprawidłowo się mięso przygotowuje!
> Choćny owo powtórne mrożenie.

Bynajmniej niczego nie banalizuję. Ja się tylko zastanawiam, dlaczego
powtórne zamrożenie mięsa miałoby przyspieszać rozwój bakterii?
Rozumiem, że może pogarszać jego walory smakowe (choć w niektórych
przypadkach takie kruszenie mięsa jest nawet pożądane).

Myślę, że problem z powtórnym mrożeniem mięsa zasadza się na tym, że
mrożąc je dwu- czy nawet wielokrotnie, łatwo możemy stracić rachubę, ile
ono właściwie przebywało poza lodówką w temperaturze pokojowej, w której
rzeczywiście bakterie rozwijają się błyskawicznie, zwłaszcza w mięsie. I
choćby z tego powodu sama nigdy nie mrożę ponownie.


>
> Mrożenie/chłodzenie jest szczególnie niebezpieczne, bo laseczki
> Clostridium botulinum to beztlenowce. W lodówce/zamrażarce mają
> szczególnie dobre warunki rozwoju.

"Bakteria ta należy do ścisłych beztlenowców, wzrasta w temperaturach
24-33 °C przy lekko zasadowym pH"
http://pl.wikipedia.org/wiki/Clostridium_botulinum


>
> Ja apeluję - zanim zaczniecie polemizować, pomyślcie!
> Tę grupę czyta wiele osób!

Nie demonizujmy tej liczby czytelników.
A zagrożenia nie ma - tutaj przecież i tak każdy wszystko wie najlepiej. ;)

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


450. Data: 2015-02-20 08:35:51

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-02-19 o 23:14, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>>> Rozumiem Twoje intencje i jest to rozsądne...
>>>
>>> Ale wciąż tylko możemy wierzyć na słowo że te większe
>>> partie nie były przez niego kupione w hurtowni jako
>>> mrożona półtusza.
>> Oczywiście. Ja należę do wierzących. ;)
> Intencje postu rozumiemy.

Cieszę się, że nie postuję po próżnicy.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 40 ... 44 . [ 45 ] . 46 ... 51


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dieta przy stwardnieniu rozsianym
Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Gdyby ktoś chcial zmierzyć pH swojego chlebowego zakwasu lub pH swojego ciasta...
Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Jak się ma tycie i szczuplenie do E= mc kwadrat?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »