Data: 2007-03-05 12:20:27
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Od: "Szpilka" <s...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Szpilka" <s...@s...pl> napisał w wiadomości
news:es9709$dr4$1@node4.news.atman.pl...
> Zrazy wołowe, zawijane, z wędzonym boczkiem i ogórkiem kiszonym.
To już będąc w wątku napiszę jak zrobiłam te zrazy.
Mięsa wołowego (udziec) zakupiłam ok 1,5 kg.
Boczek wędzony.
Ogórki kiszone.
Cebula.
Musztarda sarepska
Mięso pokrojone w plastry rozbić dobrze na cienko tłuczkiem.
Boczek pokroić w paseczki.
Ogórki obrać ze skóry i pokroic w łódeczki
Cebulę pokroić na pół plastry.
Każdy rozbity placek posmarować musztardą (tak jak kromkę masłem) i położyć
cebulę, ogórka i boczek. Zawinąć tak jak krokieta albo jak się nie da to
zawinąć tak by nic z niego nie wyłaziło. :-) Zapiąć wykałaczką. Nie przez
środek zraza ale tak jakbyśmy szyli igłą :-) Obtaczamy w mące i na
rozgrzanym oleju podsmażamy. Potem do garnka, zalewamy wodą i dusimy. Z
przypraw listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku.
> Jaka do tego będzie pasowała surówka?
No i buraczki :-)
Sylwia - objedzona zrazami
|