Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!.PO
STED!not-for-mail
From: "Stokrotka" <o...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jaka zupa z soczewicy?
Date: Mon, 2 May 2011 20:39:11 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 56
Message-ID: <ipmuhk$4um$1@news.onet.pl>
References: <ip4di0$ji$1@news.onet.pl> <4db7db09$0$2450$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: apn-77-112-185-224.dynamic.gprs.plus.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1304362357 5078 77.112.185.224 (2 May 2011 18:52:37 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 May 2011 18:52:37 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Antivirus: avast! (VPS 091009-0, 2009-10-09), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:335895
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Gocha M." <g...@w...pl> napisał w wiadomości
news:4db7db09$0$2450$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik "Stokrotka" <o...@a...pl> napisał w wiadomości
> news:ip4di0$ji$1@news.onet.pl...
>> Soczewica mi nie smakuje: ma smak mydlinowatyh pomyj.
>> Ale dla urozmaicenia tszeba czasem zjeść.
>> Znalazłam tylko jeden pszepis w stylu :
>> ugotować (a gotuje się migiem, w pszeciwieństwie do grohu i fasoli)
>> Dodać 2-3 grzybki, i w zasadzie gotowe.
>>
>> Znak ktoś coś lepszego i łatwiej jadalnego?
>>
>> --
>
> Turecka zupa z soczewicy
> Produkty:
>
> a.. 1 litr bulionu warzywnego
> b.. 25 dg czerwonej soczewicy
> c.. 1 cebula
> d.. 1 ząbek czosnku
> e.. 1 marchewka
> f.. 1 łyżka masła
> g.. Sól
> h.. Curry
> i.. Kurkuma
> j.. Kolendra
> k.. 3 łyżki przecieru pomidorowego
> l.. Ocet winny
> m.. Cytryna
> Sposób przygotowania:
>
> Gotujemy litr bulionu warzywnego i odstawiamy. Cebulę i czosnek siekamy na
> drobne kawałki; w garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę i czosnek.
> Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchew; płuczemy soczewicę na sitku i
> dodajemy do garnka; całość zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem
> warzywnym i gotujemy do miękkości aż soczewica będzie przypominała papkę
> ( ok. 30 ? 40 min. ). Kiedy warzywa już będą miękkie, dodajemy przecier
> pomidorowy. Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy na krem. Przyprawiamy zupę
> solą, curry, kurkum i kolendrą i ponownie wstawiamy ją na ogień aż się
> zagotuje. Ugotowaną zupę należy przyprawić octem winnym do smaku. Zupę
> podajemy z plastrem cytryny.
>
> To w Turcji kultowa potrawa podawana wszędzie, tak jak herbata :-) I jest
> pyszna!
>
Faktycznie ta kurkuma może pasować,
w sumie to bardziej wykwintna wersja tej zupy wyżej.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
|