Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!news.
nask.pl!news.nask.org.pl!news.uni-stuttgart.de!news-2.dfn.de!news.dfn.de!newsfe
ed.straub-nv.de!newsfeed.kamp.net!newsfeed.kamp.net!nx01.iad01.newshosting.com!
newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01
.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sun, 08 May 2011 21:10:36 +0200
From: KiloSierra <K...@s...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101207
Lightning/1.0b2 Thunderbird/3.1.7
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jaka zupa z soczewicy?
References: <ip4di0$ji$1@news.onet.pl> <4db7db09$0$2450$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <4db7db09$0$2450$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 48
Message-ID: <4dc6eaad$0$2446$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.206.160
X-Trace: 1304881837 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2446 95.49.206.160:1039
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:335927
Ukryj nagłówki
W dniu 11/04/27 10:59, Gocha M. pisze:
> Użytkownik "Stokrotka"<o...@a...pl> napisał w wiadomości
> news:ip4di0$ji$1@news.onet.pl...
>> Soczewica mi nie smakuje: ma smak mydlinowatyh pomyj.
>> Ale dla urozmaicenia tszeba czasem zjeść.
>> Znalazłam tylko jeden pszepis w stylu :
>> ugotować (a gotuje się migiem, w pszeciwieństwie do grohu i fasoli)
>> Dodać 2-3 grzybki, i w zasadzie gotowe.
>>
>> Znak ktoś coś lepszego i łatwiej jadalnego?
>>
>> --
>
> Turecka zupa z soczewicy
> Produkty:
>
> a.. 1 litr bulionu warzywnego
> b.. 25 dg czerwonej soczewicy
> c.. 1 cebula
> d.. 1 ząbek czosnku
> e.. 1 marchewka
> f.. 1 łyżka masła
> g.. Sól
> h.. Curry
> i.. Kurkuma
> j.. Kolendra
> k.. 3 łyżki przecieru pomidorowego
> l.. Ocet winny
> m.. Cytryna
> Sposób przygotowania:
>
> Gotujemy litr bulionu warzywnego i odstawiamy. Cebulę i czosnek siekamy na
> drobne kawałki; w garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę i czosnek.
> Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchew; płuczemy soczewicę na sitku i
> dodajemy do garnka; całość zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem
> warzywnym i gotujemy do miękkości aż soczewica będzie przypominała papkę (
> ok. 30 ? 40 min. ). Kiedy warzywa już będą miękkie, dodajemy przecier
> pomidorowy. Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy na krem. Przyprawiamy zupę
> solą, curry, kurkum i kolendrą i ponownie wstawiamy ją na ogień aż się
> zagotuje. Ugotowaną zupę należy przyprawić octem winnym do smaku. Zupę
> podajemy z plastrem cytryny.
>
> To w Turcji kultowa potrawa podawana wszędzie, tak jak herbata :-) I jest
> pyszna!
zrobilem wczoraj.. .rewelka!
do tej pory jadalem zupelnie inna w smaku
na koniec dalem jeszcze na srodek talerza kleksa z jogurtu balkanskiego ;]
|