Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jakaś nowa przystawka...
Date: Fri, 16 Jul 2004 14:43:42 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 40
Sender: p...@p...onet.pl@karwiny.multicon.pl
Message-ID: <cd8ihp$7ag$1@news.onet.pl>
References: <40f7a514$1@news.home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: news.onet.pl 1089981817 7504 81.210.11.210 (16 Jul 2004 12:43:37 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Jul 2004 12:43:37 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:207937
Ukryj nagłówki
Użytkownik "szulik" <e...@w...pl> napisał w wiadomości
news:40f7a514$1@news.home.net.pl...
> Witam.
>
> Pojutrze mam imprezke urodzinową mojej córeczki.
> Będzie ok. 12 osób. W planach (poza ciastami) mamy "kolację".
> I tak - nieśmiertelne mięsko na ciepło, rybka po grecku, jaja faszerowane,
> półmiski wędlin, 2 sałatki (z fetą , z kurkami) no i.....
> Właśnie. Coś by sie przydało "nowego". Bo takie podobnbe zestawy imprezowe
> już mi się znudziły.
>
> Może podrzucicie jakiś pomysł na coś szybkiego - jako dodatek kolacyjny?
Kupić 2 sałaty strzępiaste - bordową i zieloną - oderwać i umyć liście tak
do połowy - czyli tylko te duże w miarę (resztę schować i zużyć sobie potem
na sałatę do obiadu)
Na liście zielone nakładać sosu chrzanowego i co kto lubi, ja daję białą
fasolę, można dać kawałki jaja na twardo, albo jakieś mięso - może do
chrzanowego to rybę ugotowaną?
Na liście bordowe nakładać sos majonezowo - ostry i ja na to daję fasolkę
bordową albo czarną - ale tez pełna dowolność , może jakiś kurczak jak ma
być dla mięsożerów. ;-).
Każdy liść z farszem ładnie zwinąć w tutkę (taki rulonik co się na jednym
końcu styka, a na drugim rozszerza) i ułożyć na przemian kolorami na
okrągłym talerzu - można nawet ułożyć kilka "pięter - wygląda imponująco i
nie tylko fajnie smakuje, ale i ładnie dekoruje stół.
Albo koreczki z serów pleśniowych - ser jakiś lazurowy pokroić na klinki, na
każdy klinek położyć łódeczkę cienką z małego melona, na to malinę, albo
ciemne winogrono, albo na złość oliwkę właśnie, połówkę orzech włoskiego -
spiąć wykałaczką, ułożyć na szerokim półmisku posypać grubo zmielonym
zielonym pieprzem.
Sowa
|