« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-16 09:53:37
Temat: Jakaś nowa przystawka...Witam.
Pojutrze mam imprezke urodzinową mojej córeczki.
Będzie ok. 12 osób. W planach (poza ciastami) mamy "kolację".
I tak - nieśmiertelne mięsko na ciepło, rybka po grecku, jaja faszerowane,
półmiski wędlin, 2 sałatki (z fetą , z kurkami) no i.....
Właśnie. Coś by sie przydało "nowego". Bo takie podobnbe zestawy imprezowe
już mi się znudziły.
Może podrzucicie jakiś pomysł na coś szybkiego - jako dodatek kolacyjny?
Uniżenie sie kłaniam :)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-16 09:55:00
Temat: Re: Jakaś nowa przystawka...
Użytkownik "szulik" <e...@w...pl> napisał w wiadomości
news:40f7a514$1@news.home.net.pl...
> Witam.
>
> Pojutrze mam imprezke urodzinową mojej córeczki.
> Będzie ok. 12 osób.
Małe uzupełnienie - impreza dla dorosłych, nie dziecięca.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 09:57:04
Temat: Re: Jakaś nowa przystawka...>
> Małe uzupełnienie - impreza dla dorosłych, nie dziecięca.
>
> Ewa
>
Śliwki moczone w rumie zawijane w boczek, spięte wykałaczką i do piekarnika
albo do mikrofalówki na chwilę?
"leczo" z kabaczka?
sałatka z kuskusa z warzywami?
albo tzw. mini-kanapeczki po prostu - kroisz bagietkę w poprzek i na to co
pod rękę wpadnie.
--
KingAM
'just one year of love is better than a lifetime alone'
* freddie mercury*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 10:11:13
Temat: Re: Jakaś nowa przystawka...Użytkownik szulik napisał:
> Witam.
>
> Pojutrze mam imprezke urodzinową mojej córeczki.
> Będzie ok. 12 osób. W planach (poza ciastami) mamy "kolację".
> I tak - nieśmiertelne mięsko na ciepło, rybka po grecku, jaja faszerowane,
> półmiski wędlin, 2 sałatki (z fetą , z kurkami) no i.....
> Właśnie. Coś by sie przydało "nowego". Bo takie podobnbe zestawy imprezowe
> już mi się znudziły.
>
> Może podrzucicie jakiś pomysł na coś szybkiego - jako dodatek kolacyjny?
To ja sie podlacze.
Ja mam impreze jutro i tez mysle :)
Tyle ze zaprosilam na obiad :)
zainteresowala mnie ta salatka z kurkami.
Mozesz cos blizesz napisac?
Ja do obiadu planuje kalafiora, brokuly i fasolke szparagowa. polane
maslem i bulka tarta oraz salatke z pora.
Mysle natomiast nad salatka do wedlin i serów dlatego ladnie sie
usmiecham o te kurki :)
--
pozdrawiam serdecznie b.
przy odpowiedzi usuń [usun_to_xxx] z mojego adresu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 10:24:21
Temat: Re: Jakaś nowa przystawka...
Użytkownik "szulik" <e...@w...pl> napisał w wiadomości
news:40f7a567$1@news.home.net.pl...
>
> Użytkownik "szulik" <e...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:40f7a514$1@news.home.net.pl...
> > Witam.
> >
> > Pojutrze mam imprezke urodzinową mojej córeczki.
> > Będzie ok. 12 osób.
>
> Małe uzupełnienie - impreza dla dorosłych, nie dziecięca.
a może cos nieco odmiennego w smaku - sałatka z melona i białego wina? - u
mnie została pochłonięta, poza tym jest taka odświeżająca w smaku, więc po
treściwych daniach było jak znalazł; uwaga 1 melon na 12 osób może być za
mało
składniki:
melon żółty
cukier puder
białe słodkie albo półsłodkie wino owocowe
wanilia albo w wersji ekonomicznej cukier waniliowy
sok z cytryny
Melona obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę ułożyć warstawami w misce.
Każdą warstwę należy skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem, dodać wanilię
i pokropić winem.
Wstawić do lodówki i chłodzić 2 godziny
p.s. melon w winie nie ma pływać, wina dodaje się trochę, nie całą butelkę,
ani nawet nie połowę...
smacznego
m.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 10:41:12
Temat: Re: Jakaś nowa przystawka...On Fri, 16 Jul 2004 11:55:00 +0200, "szulik"
<e...@w...pl> wrote:
>
>U?ytkownik "szulik" <e...@w...pl> napisa? w wiadomo?ci
>news:40f7a514$1@news.home.net.pl...
>> Witam.
>>
>> Pojutrze mam imprezke urodzinow? mojej córeczki.
>> B?dzie ok. 12 osób.
>
>Ma?e uzupe?nienie - impreza dla doros?ych, nie dzieci?ca.
>
>Ewa
>
ale to sa urodzine dziecka przeciez!!!!
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 11:46:29
Temat: Re: Jakaś nowa przystawka...
> zainteresowala mnie ta salatka z kurkami.
> Mozesz cos blizesz napisac?
Sałatka to tak naprawdę nadzienie do pomidorów wydrążonych (z jakiejś
książki kucharskiej). Rok temu to robiłam właśnie w takiej formie, ale
zostało mi trochę i przełożyłam do miski jako sałatka. Poszło wszystko. :)
Spróbuję z głowy odtworzyć...:
30 dkg kurek umyć dokładnie i ugotować. Do tego:
- 3 łyżki ugotowanego ryżu
- 20 dkg pokrojonej drobno szynki
- 2 kiszone ogórki - w kostkę
- 1/2 papryki
- sól, pieprz, majonez.
Wymieszać. I to wszystko.
Podane w pomidorach (odcięte tylko "łebki" i wydrążone), na udekorowanym
sałatą karbowaną półmisku wyglądały i smakowały cudnie... :)
Tylko tak teraz myślę, czy nie dodawało się też trochę tego miąższu z
pomidorów...? Musiałabym sprawdzić (ale to dopiero wieczorem).
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 12:43:42
Temat: Re: Jakaś nowa przystawka...
Użytkownik "szulik" <e...@w...pl> napisał w wiadomości
news:40f7a514$1@news.home.net.pl...
> Witam.
>
> Pojutrze mam imprezke urodzinową mojej córeczki.
> Będzie ok. 12 osób. W planach (poza ciastami) mamy "kolację".
> I tak - nieśmiertelne mięsko na ciepło, rybka po grecku, jaja faszerowane,
> półmiski wędlin, 2 sałatki (z fetą , z kurkami) no i.....
> Właśnie. Coś by sie przydało "nowego". Bo takie podobnbe zestawy imprezowe
> już mi się znudziły.
>
> Może podrzucicie jakiś pomysł na coś szybkiego - jako dodatek kolacyjny?
Kupić 2 sałaty strzępiaste - bordową i zieloną - oderwać i umyć liście tak
do połowy - czyli tylko te duże w miarę (resztę schować i zużyć sobie potem
na sałatę do obiadu)
Na liście zielone nakładać sosu chrzanowego i co kto lubi, ja daję białą
fasolę, można dać kawałki jaja na twardo, albo jakieś mięso - może do
chrzanowego to rybę ugotowaną?
Na liście bordowe nakładać sos majonezowo - ostry i ja na to daję fasolkę
bordową albo czarną - ale tez pełna dowolność , może jakiś kurczak jak ma
być dla mięsożerów. ;-).
Każdy liść z farszem ładnie zwinąć w tutkę (taki rulonik co się na jednym
końcu styka, a na drugim rozszerza) i ułożyć na przemian kolorami na
okrągłym talerzu - można nawet ułożyć kilka "pięter - wygląda imponująco i
nie tylko fajnie smakuje, ale i ładnie dekoruje stół.
Albo koreczki z serów pleśniowych - ser jakiś lazurowy pokroić na klinki, na
każdy klinek położyć łódeczkę cienką z małego melona, na to malinę, albo
ciemne winogrono, albo na złość oliwkę właśnie, połówkę orzech włoskiego -
spiąć wykałaczką, ułożyć na szerokim półmisku posypać grubo zmielonym
zielonym pieprzem.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 13:57:43
Temat: Re: Jakaś nowa przystawka...
Użytkownik "Sowa" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:cd8ihp$7ag$1@news.onet.pl...
> majonezowo - ostry
Majonezowo-paprykowy powinno być, ostry bo robiony na ostrych papryczkach.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 14:16:54
Temat: Re: Jakaś nowa przystawka...szulik wrote:
> Użytkownik "szulik" <e...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:40f7a514$1@news.home.net.pl...
>
>>Witam.
>>
>>Pojutrze mam imprezke urodzinową mojej córeczki.
>>Będzie ok. 12 osób.
>
>
> Małe uzupełnienie - impreza dla dorosłych, nie dziecięca.
Nono... Corka sie pewnie ucieszy ;>
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |