Data: 2006-03-15 20:45:05
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
** Hanna Burdon wrote:
>>> Bo ja mam cos co pachnie orzeszkami ziemnymi, jest ciemne i
>>> odrobine gestsze od zwyklego oleju (poszlam i sprawdzilam), dodaje
>>> to do salatek, ale chcialabym wiedziec czy mozna na takim oleju
>>> tez smazyc.
>> Może to sezamowy?
> Pewnie tak. Kompletnie nie nadaje się do smażenia.
Bo to właściwie tylko się nazywa olej, podczas gdy jest to w gruncie
rzeczy przyprawa.
> Jest robiony z prażonego sezamu, więc już jest niejako usmażony, i
> szybko się spali. Dodaje się go do potraw gotowych albo pod koniec
> smażenia.
Do zup (azjatyckich) kilka oczek bardzo pasuje. :)
> Do sałatek? Hm.
Ja daję np. do kapusty pekińskiej przesmażonej z chilli.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|