Data: 2003-12-30 16:11:45
Temat: Re: Jakie wino do poledwiczek w miodzie?
Od: "Magdalena W." <e...@N...interia.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marek D." <m...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
> Jutro, w ramach mini-sylwestra chcialbym zrobic poledwiczki w miodzie
> (wg Maklowicza). Kiedys robilem i smakowaly. Jakie wino polecacie?
> Mile widziane wskazanie na konretny gatunek, choc i wskazowki typu:
> czerwone polslodkie (moj typ) beda mile widziane.
Musze Cie zmartwic, czerwone polslodkie to raczej nie. Wedlug starej
szkoly - do miesa czerwonego czerwone wino (a wiec do wolowiny, wieprzowiny,
rowniez ewentualnie indyka), do mies bialych i ryb - wina biale. Ale ponoc
teraz mozna lamac te zasady i pic jak kto lubi (ja moge biale do wszystkiego
na przyklad). Jednak radzilabym do miesa wino wytrawne lub polwytrawne. Z
czerwonych - merlot, cabernet, syrah. Moze byc rozowe syrah - ostatnio dosc
czesto sie pojawia. Marek konkretnych win nie podam, bo zawsze patrze
wlasnie na gatunki winogron. Z bialych win .... ha .... bordeaux blanc,
riesling, chardonnay (te dwa ostatnie bardziej wytrawne).
Pozdrawiam
Magdalena
|