Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jakość mąki z młyna Re: Jakość mąki z młyna

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jakość mąki z młyna

« poprzedni post
Data: 2014-12-10 21:00:03
Temat: Re: Jakość mąki z młyna
Od: "ZZZ" <n...@n...spam.com>
Pokaż wszystkie nagłówki


Użytkownik "Mirosław Kwaśniak" <m...@u...ikem.pwr.wroc.pl> napisał w
wiadomości news:5488a14f$0$21550$65785112@news.neostrada.pl...
> ZZZ <n...@n...spam.com> wrote:
>> W tym drugim przypadku facet tłumaczył mi, że ważna jest nie tylko ilość
>> białka (glutenu)
>
> Zawszeć można dodać glutenu - Cargil ma to jako produkt uboczny ;)
>
>> ale również jego podatność (zdolność) na płynięcie.
>
> ... kwasowość, wilgotność, zdolność wiązania CO2, własnośći fermentacyjne
> itd.
>
>> Tak to bodajże określił jeśli czegoś nie pokręciłem. Ale tutaj to ja już
>> wymiękam, jak ja miałbym to sprawdzić.
>
> Też nieraz myślałem ... i na tym się kończyło
>
>> Kupując w sklepie mogę mniej przejmować się tym, że trafię gorszą
>> dostawę,
>> bo w następnym zakupie może być lepsza
>
> Genialne wartości wypiekowe mają mąki Lubelli, ale ...
> dla mnie te mąki są bez smaku, jałowe jak wata.

Ale mnie nie chodzi o wypiekowe, a te które powodują "spoistość" makaronu
(najchętniej kupowałbym z pszenicy durum, ale nie chiałbym płacić tak
wysokiej
ceny w jakiej one są dostępne)


> Wypróbowałem mąki kilkunastu producentów dostępne w okolicy
> i od kliku lat wierny jestem mąkom z Młynów Stoisław
> http://www.mlynystoislaw.pl/index.php/maki-do-domowe
go-wypieku-chleba-c-324
> We Wrocławiu dostępne m.in. w sklepach różnych sieci Społem (we W-w
> działają
> co namniej 3 różne PSS).

Mieszkam w dość przeciwnej części Polski :)

> Cena zależy od fantazji sklepu - od 2.50 do 10zł/kg za tę samą makę :)

No właśnie, cena to też parametr jaki należy brać pod uwagę.
Mąkę dobrej jakości po 5zł i drożej łatwo znaleźć, ale uważam, że należy
oczekiwać cen realniejszych.

> 4 podstawowe mąki zapewniają mi surowiec do wyrobu pieczywa.
> Nawet moja LP dodaje pszenną 750 do wyrobu ciast, bo polepsza smak.

Zgadzam się z Nią. Bez zahamowań używam 650, bo "białość" mąki to jest
mało ważny parametr (poza biszkoptem i kilkoma jeszcze zastosowaniami)

> Nie wiem tylko czy utrzymają poziom, bo ostatnio się sprywatyzowali.
>
> Do tej pory (po dopracowaniu receptury) robię w ciemno - odważając surowce
> z dokładnością nie gorszą niż 5% nie mam problemu, że ciasto będzie za
> rzadkie lub za gęste.
>
>> (a swoją drogą ile dodatków
>> wyrównujących jakość mąki jest w mące w sklepie to spróbujcie sobie
>> wyobrazić analizując skład śmietan, twarogów czy masła).
>
> Nie wiem, ale po 13 grudnia ;) nowe dostawy powinny mieć podany pełny
> skład
>
>> Ale kupując we młynie 20-30kg chciałoby się kupić dobrze (tutaj mam
>> przynajmniej mąkę "czystą" bez poprawiaczy).
>
> Ale nie masz gwarancji, że każda partia zboża ma takie same własności.
Dlatego właśnie moją metodą jest kupienie 5kg, sprawdzenie w 2-3
zastosowaniach
i jak mi odpowiada to dokupowanie dodatkowo 20-30kg, a wtedy mam spokój na
jakiś czas.
Stąd było moje pytanie - "Czy macie jakieś swoje sprawdzone metody oceniania
jakości mąki"


> Choć swoją drogą nawet duzi wytwórcy mają z tym problem - duża sieć
> sklepów piekarniczych we Ww (mająca własny młyn) miewa spore wachnięcia
> w jakości pieczywa, a ich mąki nigdy nie wzbudziły mego entuzjazmu.
Spodziewam się, że u nich głównym kryterium zakupu zboża na własną mąkę jest
niska cena tegoż zboża. A wtedy trudno utrzymać stabilną jakość.

No dobrze, poddaję się, widzę, że moje podejście do tematu mąki jest chyba
"przeteoretyzowane", trzeba brać co jest osiągalne wygodnie i skupić się na
innych sprawach kuchennych :)

ZZ

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem