Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak mi dziecko w zakupach pomagalo

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak mi dziecko w zakupach pomagalo

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-30 17:22:15

Temat: Jak mi dziecko w zakupach pomagalo
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pojechalam wczoraj z moim blisko poltorarocznym berbeciem do supermarketu,
bo oczywiscie wszystko jadalne w czasie mojej tygodniowej nieobecnosci albo
zniknelo albo sczezlo. Posadzilam malucha w wozku zakupowym i wygladalo to
tak: ja wkladam produkty do wozka a w czasie gdy ogladam polki maly ekspert
dokonuje selekcji, tzn. co mu sie nie podoba won z kosza. Wiekszosc udalo mi
sie umiescic z powrotem, a przemyslna bestia ze hej, wykorzystywal
najmniejszy moment nieuwagi. W domu okazalo sie ze zniknela torba z jarmuzem
i selerem naciowym, a przez cala droge do domu, czyli mniej wiecej 30 km w
tym korki przemysliwalam jak zgrabnie sformulowac pytanie do grupy zeby nie
wydala sie moja kompletna ignorancja do czego jarmuz sluzy. I na nic,
skubancowi sie takie zielsko nie spodobalo, niech mama gotuje cos innego.
Ale nie odpuszcze i za tydzien w koncu kupie. To podpowiedzcie co zrobic z
tego zielono-fioletowego poszarpanca?

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-30 17:43:28

Temat: Re: Jak mi dziecko w zakupach pomagalo
Od: PatryCCCja <k...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Agata Solon wrote:
> To podpowiedzcie co zrobic z
> tego zielono-fioletowego poszarpanca?

ha! tez mialam ten problem :)
mozna salatki robic - ale jeszcze ani razu nie probowalam.
za bardzo mi zasmakowal duszony z makaronem i tofu. nowy czeka i tez mam go
zamiar w ten sam sposob przyzadzic.
a przepisik jest tu:
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2143

w puszccce jest jeszcze przepis na jarmuz zasmarzany:
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1969 (z kostka - nadaje sie do
cafe ;)
i budyn z jarmuzu (nie pytaj... nie prubowalam):
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=442

arielka swojego czasu podrzucila tez pare przepisow - jeszcze nie
probowalam, bo do tej pory jarmuzu nie mialam nowego a teraz jeszcze raz
chce to z tofu.
a wiec:

SUROWKA
------------------------
składniki :
4 głowki jarmuzu
2 zielone ogorki
2 jabłka
sok z cytryny
smietana
przyprawy : sol ,pieprz i odrobina cukru.

ogorki obrac ze skorki i pokroic w plastry ( mozna wczesniej troche
posolic )
jabłka obrac i zetrzec na grubej tarce.
jarmuz dobrze umyc i drobno pokroic.
wymieszac ,dodac przyprawy oraz sok z cytryny i smietane

szak z jarmuzem
-------------------------
ziemniaki ,jarmuz ,przyprawy .

na patelnie tluszcz ,przyprawy moze byc to tylko curry ale mozna inne
dodac,
potem wrzucic ziemniaczki pokrojone wczesniej w kosteczke ,podsmazyc
,mieszac aby sie nie przypalilo.Jarmuz dobrze umyc i pokroic dodac i mozna
troche wody wlac ,przykryc podusic .smacznego

i jeszcze jedna propozycja - bez nazwy ;)
---------------------------------
Mozna tez jarmuz ugotowac na parze i dodac do np ;ziemniaczki (frytki ) ,
ciecierzyca i to wszystko w sosiku pomidorowym .miam mniam .chyba tez pojde
na zakupy :)

smacznego
pat
ps: napisz jak cos wyprubujesz. jak cos ci zasmakuje, to bede to najpierw
robila, dopiero inne pomysly :)
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-30 19:32:37

Temat: Re: Jak mi dziecko w zakupach pomagalo
Od: "Monique" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "waldemar" <w...@t...de> napisał w wiadomości
news:9rmuq6$fhs$03$1@news.t-online.com...
> mam na to piękny przepis, ale bardzo mięsny, to ci pewno nie będzie
> odpowiadać?
>
> Waldek

jak nie będzie pasować Agacie, to się inni mięsożercy znajdą ;-)))
Pisz!

Pozdr.
Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-30 19:58:05

Temat: Re: Jak mi dziecko w zakupach pomagalo
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik waldemar <w...@t...de> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9rmuq6$fhs$03$...@n...t-online.com...
>
> > do czego jarmuz sluzy. I na nic, skubancowi sie takie zielsko nie
> > spodobalo, niech mama gotuje cos innego. Ale nie odpuszcze i za tydzien
w
> > koncu kupie. To podpowiedzcie co zrobic z tego zielono-fioletowego
> > poszarpanca?
>
> mam na to piękny przepis, ale bardzo mięsny, to ci pewno nie będzie
> odpowiadać?
>
> Waldek

Bedzie, bedzie! Jak najbardziej miesozerna jestem z wyjatkiem baraniny tylko
jagnieciny sie nie wypieram bo po prostu nie probowalam. Przepisy
wegetarianskie zas leza mi bo przewaznie sa bardzo smakowite. Czekam na Twoj
przepis!

Agata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-30 20:26:16

Temat: Re: Jak mi dziecko w zakupach pomagalo
Od: waldemar <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


> do czego jarmuz sluzy. I na nic, skubancowi sie takie zielsko nie
> spodobalo, niech mama gotuje cos innego. Ale nie odpuszcze i za tydzien w
> koncu kupie. To podpowiedzcie co zrobic z tego zielono-fioletowego
> poszarpanca?

mam na to piękny przepis, ale bardzo mięsny, to ci pewno nie będzie
odpowiadać?

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-30 21:29:18

Temat: Jarmuż
Od: waldemar <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


>>
>> > do czego jarmuz sluzy. I na nic, skubancowi sie takie zielsko nie
>> > spodobalo, niech mama gotuje cos innego. Ale nie odpuszcze i za tydzien
> w
>> > koncu kupie. To podpowiedzcie co zrobic z tego zielono-fioletowego
>> > poszarpanca?
>>
>> mam na to piękny przepis, ale bardzo mięsny, to ci pewno nie będzie
>> odpowiadać?
>>
>> Waldek
>
> Bedzie, bedzie! Jak najbardziej miesozerna jestem z wyjatkiem baraniny
> tylko jagnieciny sie nie wypieram bo po prostu nie probowalam. Przepisy
> wegetarianskie zas leza mi bo przewaznie sa bardzo smakowite. Czekam na
> Twoj przepis!


no to dam moją wariację na temat Grünkohl mit Pinkel, czyli żarcie narodowe
Bremy, ale przerobione.
Wycieczka: Pinkel to kiełbasa krupowa, podle tłusta i nie nadająca się do
niczego za wyjątkiem ww. My nie używamy zupełnie.

To to teray przepis:
dobry kawał schabu wędzonego z kością. My kupujemy tak ze 2-3 kilo. Nie
musi być z filetem. Jak filet jest, to go odmontować, bo się rozleci. Mięso
odkroić od kości i lekko osmażyć na oleju lub smalcu (jak kto lubi). Jak
filet jest, to też obrumienić. (Rumienić nie trzeba). Najlepiej to robić w
duużym garze (ja to robię w szybkowarze 8 litrowym. Dwie-trzy cebule
pokroić na drobne kawałki i podrumienić w oleju (jak mięso było, to
wyciągnąć i podrumienić w tym tłuszczu cebulkę). W tzw międzyczasie
obskubać jarmuż. Małe gałązki można zostawić, ale zawodowcy też je
wyciągają. Jarmuż należy poskubać na nie za małe kawałki, lenie tną a
jeszcze więksi lenie kupują gotowe oskubane (jak ja). Na te 2-3 kilo świni
tak z pół kilo oskubańca trzeba. Nie będzie pasował do gara, więc trzeba po
trochu. dawać. Ważne, aby wywalić grube łodygi. Najlepiej tak jak myty nie
wyżymać tylko do gara. Będzie po trochu siadał, więc się zmieści. Na to
położyć mięcho i kości. Po jakieś godzinie lekkiego gotowania (w razie co
dodać wody) wytargać kości, oskubać co się da, wrzucić do kapuchy i dalej
gotować. Dodać na pyszczek 1-2 cienkie kiełbaski wędzone (po naszemu
Knacker, nakłuć, aby się z tłuszczu zlały). Gotować jeszcze z godzinę. JAk
filet był, to go wyciągnąć i na bok odłożyć. No i właściwie gotowe.
Gotować, aż mięso będzie gotowe, czyli jakieś 2-2.5h w sumie. Można od
czasu do czasu wyłączać. Na następny dzień i tak jest lepsze, jak bigos.
Przyprawiać właściwie nie trzeba, wędzony schab jest na ogół wystarczająco
słony, jak nie to dosolić. Jak jest za płynne, to dodać łyżkę-dwie-trzy
płatków owsianych. Podawać z kartoszku. Do mięsa i kiełbasek dobrze jest
trochę musztardy.

Aha, jarmuż jest najlepszy, jak złapie mróz, fama głosi.

W Berlinie jarmuż jest też podawany jako dodatek do gęsi. Pokrojony drobno
i uduszony w gęsim smalcu. Sól i wsio.

Waldek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-31 00:10:04

Temat: Re: Jarmuż
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

waldemar <w...@t...de> a écrit dans le message :
9rn2gc$mdm$03$...@n...t-online.com...
używamy zupełnie.
>
> dobry kawał schabu wędzonego z kością. My kupujemy tak ze 2-3 kilo. Nie
> musi być z filetem. Jak filet jest, to go odmontować, bo się rozleci.
Mięso
> odkroić od kości i lekko osmażyć na oleju lub smalcu (jak kto lubi). Jak
> filet jest, to też obrumienić. (Rumienić nie trzeba). Najlepiej to robić w
> duużym garze (ja to robię w szybkowarze 8 litrowym. Dwie-trzy cebule
> pokroić na drobne kawałki i podrumienić w oleju (jak mięso było, to
> wyciągnąć i podrumienić w tym tłuszczu cebulkę). W tzw międzyczasie
> obskubać jarmuż. Małe gałązki można zostawić, ale zawodowcy też je
> wyciągają. Jarmuż należy poskubać na nie za małe kawałki, lenie tną a
> jeszcze więksi lenie kupują gotowe oskubane (jak ja). Na te 2-3 kilo świni
> tak z pół kilo oskubańca trzeba. Nie będzie pasował do gara, więc trzeba
po
> trochu. dawać. Ważne, aby wywalić grube łodygi. Najlepiej tak jak myty nie
> wyżymać tylko do gara. Będzie po trochu siadał, więc się zmieści. Na to
> położyć mięcho i kości. Po jakieś godzinie lekkiego gotowania (w razie co
> dodać wody) wytargać kości, oskubać co się da, wrzucić do kapuchy i dalej
> gotować. Dodać na pyszczek 1-2 cienkie kiełbaski wędzone (po naszemu
> Knacker, nakłuć, aby się z tłuszczu zlały). Gotować jeszcze z godzinę. JAk
> filet był, to go wyciągnąć i na bok odłożyć. No i właściwie gotowe.
> Gotować, aż mięso będzie gotowe, czyli jakieś 2-2.5h w sumie. Można od
> czasu do czasu wyłączać. Na następny dzień i tak jest lepsze, jak bigos.
> Przyprawiać właściwie nie trzeba, wędzony schab jest na ogół wystarczająco
> słony, jak nie to dosolić. Jak jest za płynne, to dodać łyżkę-dwie-trzy
> płatków owsianych. Podawać z kartoszku. Do mięsa i kiełbasek dobrze jest
> trochę musztardy.
>
> Aha, jarmuż jest najlepszy, jak złapie mróz, fama głosi.
>
> W Berlinie jarmuż jest też podawany jako dodatek do gęsi. Pokrojony drobno
> i uduszony w gęsim smalcu. Sól i wsio.



Ja odmawiam nagrywania Twoich recept
( = wklejania przepisow ).
Ja Cie po prostu uwielbiam !
(przepraszam ze tak z prosto z mostu).


Nikt Cie nigdy nie porownywal do Mikolaja Reja ?

Wielbicielka - Ewcia

--
Niesz !


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-31 07:51:03

Temat: Re: Jarmu?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>
>Ja odmawiam nagrywania Twoich recept
>( = wklejania przepisow ).
>Ja Cie po prostu uwielbiam !
>(przepraszam ze tak z prosto z mostu).
>
>
>Nikt Cie nigdy nie porownywal do Mikolaja Reja ?
>
>Wielbicielka - Ewcia

tez wielbicielka Krysia, lubie czytac przepisy jak powiesc
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-31 08:55:18

Temat: Re: Jarmuż
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

[ciach]
>
> Ja odmawiam nagrywania Twoich recept
> ( = wklejania przepisow ).
> Ja Cie po prostu uwielbiam !
> (przepraszam ze tak z prosto z mostu).
dziękuję za kwiatki!

> Nikt Cie nigdy nie porownywal do Mikolaja Reja ?
nie, to tak apropos tego gęsiego smalcu?

Co Polacy nie gęgają
i swój jarmuż mają

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-31 15:39:34

Temat: Re: Jarmuż
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik waldemar <w...@t...de> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9rn2gc$mdm$03$...@n...t-online.com...

Przepiekne dzieki, brzmi fantastycznie. Niestety jedyny wedzony schab jaki
moge kupic u siebie to bez kosci. To i tak postep, bo jak pare tygodni temu
gadalismy sobie o kasselerach, to nawet i tego nie bylo, a za pare dni jak
na zawolanie pojawil sie w moim wedliniarskim sklepiku jako "nowosc", ha,
ha! I jeszcze jedno pytanie, czy te kielbaski to moga byc frankfurterki czy
lepiej kabanosy? Mam jeszcze pomysl zeby uzyskac ten smaczek kostnego wywaru
dodajac wedzone zeberka. Moze byc? A do popicia duuzo piwa!

Pozdrowienia, Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

grilowane warzywa w oleju
pieczarki
Jak kroicie pomidora?
Dzielę się - poradnik:-)
Pyzy ziemniaczane z mięsem mniaam

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »