Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.m
an.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!news.tele.dk!smal
l.news.tele.dk!193.251.151.101!opentransit.net!fr.clara.net!heighliner.fr.clara
.net!teaser.fr!noos!not-for-mail
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jarmuż
Date: Wed, 31 Oct 2001 01:10:04 +0100
Organization: Service Usenet NoosNet
Lines: 52
Message-ID: <9rneue$9mj$1@hadron.noos.net>
References: <9rmnk7$hic$1@news.tpi.pl> <9rmuq6$fhs$03$1@news.t-online.com>
<9rn0oe$c22$1@news.tpi.pl> <9rn2gc$mdm$03$1@news.t-online.com>
NNTP-Posting-Host: e041.dhcp212-198-40.noos.fr
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: hadron.noos.net 1004486415 9939 212.198.40.41 (31 Oct 2001 00:00:15 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...fr
NNTP-Posting-Date: Wed, 31 Oct 2001 00:00:15 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:77761
Ukryj nagłówki
waldemar <w...@t...de> a écrit dans le message :
9rn2gc$mdm$03$...@n...t-online.com...
używamy zupełnie.
>
> dobry kawał schabu wędzonego z kością. My kupujemy tak ze 2-3 kilo. Nie
> musi być z filetem. Jak filet jest, to go odmontować, bo się rozleci.
Mięso
> odkroić od kości i lekko osmażyć na oleju lub smalcu (jak kto lubi). Jak
> filet jest, to też obrumienić. (Rumienić nie trzeba). Najlepiej to robić w
> duużym garze (ja to robię w szybkowarze 8 litrowym. Dwie-trzy cebule
> pokroić na drobne kawałki i podrumienić w oleju (jak mięso było, to
> wyciągnąć i podrumienić w tym tłuszczu cebulkę). W tzw międzyczasie
> obskubać jarmuż. Małe gałązki można zostawić, ale zawodowcy też je
> wyciągają. Jarmuż należy poskubać na nie za małe kawałki, lenie tną a
> jeszcze więksi lenie kupują gotowe oskubane (jak ja). Na te 2-3 kilo świni
> tak z pół kilo oskubańca trzeba. Nie będzie pasował do gara, więc trzeba
po
> trochu. dawać. Ważne, aby wywalić grube łodygi. Najlepiej tak jak myty nie
> wyżymać tylko do gara. Będzie po trochu siadał, więc się zmieści. Na to
> położyć mięcho i kości. Po jakieś godzinie lekkiego gotowania (w razie co
> dodać wody) wytargać kości, oskubać co się da, wrzucić do kapuchy i dalej
> gotować. Dodać na pyszczek 1-2 cienkie kiełbaski wędzone (po naszemu
> Knacker, nakłuć, aby się z tłuszczu zlały). Gotować jeszcze z godzinę. JAk
> filet był, to go wyciągnąć i na bok odłożyć. No i właściwie gotowe.
> Gotować, aż mięso będzie gotowe, czyli jakieś 2-2.5h w sumie. Można od
> czasu do czasu wyłączać. Na następny dzień i tak jest lepsze, jak bigos.
> Przyprawiać właściwie nie trzeba, wędzony schab jest na ogół wystarczająco
> słony, jak nie to dosolić. Jak jest za płynne, to dodać łyżkę-dwie-trzy
> płatków owsianych. Podawać z kartoszku. Do mięsa i kiełbasek dobrze jest
> trochę musztardy.
>
> Aha, jarmuż jest najlepszy, jak złapie mróz, fama głosi.
>
> W Berlinie jarmuż jest też podawany jako dodatek do gęsi. Pokrojony drobno
> i uduszony w gęsim smalcu. Sól i wsio.
Ja odmawiam nagrywania Twoich recept
( = wklejania przepisow ).
Ja Cie po prostu uwielbiam !
(przepraszam ze tak z prosto z mostu).
Nikt Cie nigdy nie porownywal do Mikolaja Reja ?
Wielbicielka - Ewcia
--
Niesz !
|