Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Thu, 14 May 2015 14:10:17 +0200
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.6.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jedz kiedy chcesz, a najlepiej dopiero po południu :-)
References: <wca0pn38urfm$.1ip0ddj87v54e.dlg@40tude.net>
<miqol6$b72$1@node1.news.atman.pl> <miqv2l$dba$1@usenet.news.interia.pl>
<mir2ku$lvt$1@node1.news.atman.pl> <mir4vv$86k$1@dont-email.me>
<55525420$0$27524$65785112@news.neostrada.pl>
<mivdlq$ajj$1@dont-email.me>
<5553b017$0$27511$65785112@news.neostrada.pl>
<mj13qd$eg2$1@dont-email.me> <55543f39$0$2206$65785112@news.neostrada.pl>
<mj1ica$j73$1@dont-email.me>
In-Reply-To: <mj1ica$j73$1@dont-email.me>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 71
Message-ID: <555490a7$0$8380$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.26.45.159
X-Trace: 1431605415 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8380 83.26.45.159:1478
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364033
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-05-14 o 09:21, Pszemol pisze:
> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
> news:55543f39$0$2206$65785112@news.neostrada.pl...
>> W dniu 2015-05-14 o 05:13, Pszemol pisze:
>>> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
>>> news:5553b017$0$27511$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> W poszukiwaniu odpowiedzi znalazłam informację, że cholesterol
>>>> pochodzi częściowo z diety, a częściowo jest wytwarzany w wątrobie
>>>> w proporcjach mniej więcej pół na pół (cholesterol egzogenny i
>>>> endogenny). Swoją drogą ciekawe, jak to zmierzyli.
>>>
>>> Co to za źródła dla tego pół na pół?
>>
>> wiki
>
> Musimy więc mieć inną Wiki, bo moja podaje:
> "For a man of about 68 kg (150 lb), typical total body-cholesterol
> synthesis is approximately 1 g (1,000 mg) per day, [..]. Typical daily
> dietary intake of additional cholesterol for a man in the United
> States is 307 mg, which is above the upper limit recommended by the
> Dietary Guidelines Advisory Committee."
No ale to i tak nie jest Twoje "mniej niż 10%" z pierwszego posta.
A w naszej wersji wiki piszą tak:
"Pula cholesterolu organizmu człowieka pochodzi ze źródeł pokarmowych
(egzogennych), w zależności od diety 300-500 mg dziennie oraz z
biosyntezy (cholesterol endogenny) 700-900 mg dziennie, a według innych
źródeł nawet 3 g^[10]
<http://pl.wikipedia.org/wiki/Cholesterol#cite_note-
TW-10> . Produkcja
zachodzi we wszystkich komórkach jądrzastych, lecz głównie w wątrobie
<http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%85troba> (60-70%), jelitach
<http://pl.wikipedia.org/wiki/Jelito> (15%) oraz w skórze (5%)."
A dalej:
"Cholesterol egzogenny pochodzi z diety, przy czym zazwyczaj dzienne
spożycie oscyluje w granicach 0,5-1 g^[17]
<http://pl.wikipedia.org/wiki/Cholesterol#cite_note-
T-17> . Związek ten
występuje obficie w pokarmach zwierzęcych, natomiast śladowe wręcz
ilości można znaleźć w pożywieniu roślinnym. Bardzo dużą jego ilość
zawiera żółtko jaja
<http://pl.wikipedia.org/wiki/Jajo_%28biologia%29>^[
17]
<http://pl.wikipedia.org/wiki/Cholesterol#cite_note-
T-17> .
Jednak nie cały wchłaniany w przewodzie pokarmowym cholesterol pochodzi
z konsumpcji. Związek ten dostaje się do dwunastnicy razem z żółcią
<http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BB%C3%B3%C5%82%C4%
87> wydzielaną przez
wątrobę <http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%85troba> (jego masę szacuje
się na 2 g dziennie), a także ze złuszczonym nabłonkiem wyściełającym
przewód trawienny (dobowo około 0,5 g). W rezultacie blisko połowa
wchłanianego cholesterolu nie pochodzi z pożywienia."
I bądź tu człowieku mądry. :)
Wobec takich rozbieżności najlepiej oprzeć się na osobistym doświadczeniu.
>
> Tylko gdzie oni znaleźli "typical man" w USA ważący 68kg? lol :-)
Może wyszli z założenia, że kobieta to też człowiek? ;)
A serio - waga (BMI) to może być dobry trop, w kwestii prawidłowości
wchłaniania ch.
Pozdrawiam
Ewa
|