Data: 2007-05-07 14:42:32
Temat: Re: Jogurt?
Od: Ikselka <i...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
JaMyszka napisał(a):
> On 7 Maj, 14:01, Ikselka wrote:
>
>>[...]
>>słoiki np. po dżemie, byle małe. Ustawiam w szafce z podświetlanym dnem
>>(mam taką nad zlewozmywakiem), w której jest ciepło od żarówki pod
>>spodem - i zostawiam na 24 godziny. [...]
>
>
> Chwila, chwila...
> Sorry za te moje 3 grosze, ale czy tu nie ma błędu w sztuce?
> Światło przecież pozbawia mleko pewnych mikroelementów;p
> Czyż nie jest bezpieczniej podgrzać mleko do temp. 40 st. C, a po
> wlaniu "zaczynu jogurtowego/kefirowego" przetrzymać je w lodówce
> turystycznej (bez wsadu mrożącego działa jak termos) lub metodą
> naszych babć, wsadzić pod pierzynę?
A będzie tam stała temp. ok. 25-27 st C przez 24 godziny?
W temp. 40 st C giną np. drożdże, więc może i bakterie jogurtowe... A
nie chodzi tu o światło, lecz o ciepło - odpowiedziałam chwilę wcześniej
na post Panslavisty, a właściwie na Twój - zacytowany przez niego.
--
XL wiosenna
........................
Uwaga: to konto jest kontynuacją poprzedniego, którego profil znajdziesz
tu:
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=FrF
wyBQAAAA-5PM3SkF7hgkuNFs7WOaEOPANdqfI6prRsqjc7uCt1A
|