Data: 2007-05-07 14:47:35
Temat: Re: Jogurt?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:f1ne63$k3n$1@nemesis.news.tpi.pl...
> JaMyszka napisał(a):
> > On 7 Maj, 14:01, Ikselka wrote:
> >
> >>[...]
> >>słoiki np. po dżemie, byle małe. Ustawiam w szafce z podświetlanym dnem
> >>(mam taką nad zlewozmywakiem), w której jest ciepło od żarówki pod
> >>spodem - i zostawiam na 24 godziny. [...]
> >
> >
> > Chwila, chwila...
> > Sorry za te moje 3 grosze, ale czy tu nie ma błędu w sztuce?
> > Światło przecież pozbawia mleko pewnych mikroelementów;p
> > Czyż nie jest bezpieczniej podgrzać mleko do temp. 40 st. C, a po
> > wlaniu "zaczynu jogurtowego/kefirowego" przetrzymać je w lodówce
> > turystycznej (bez wsadu mrożącego działa jak termos) lub metodą
> > naszych babć, wsadzić pod pierzynę?
>
> A będzie tam stała temp. ok. 25-27 st C przez 24 godziny?
> W temp. 40 st C giną np. drożdże, więc może i bakterie jogurtowe... A
> nie chodzi tu o światło, lecz o ciepło - odpowiedziałam chwilę wcześniej
> na post Panslavisty, a właściwie na Twój - zacytowany przez niego.
Czasem na allegro mozna kupić niedrogo kuwety termostatowane - wystarczy
nastawić temperaturę a naczynia z mlekiem wstawić do wody.
Druga opcja - kupić grzałke (jedną - dwie - doświadczalnie dobrać do
termometru) do akwarium i użyć np. niepotrzebnego akwarium, może być inne
naczynie na wodę albo też zrobić sobie takie - u szklarza...
|