Data: 2002-06-20 05:38:38
Temat: Re: KARPATKA! Kruche ciasto
Od: c...@i...pl (Marychna)
Pokaż wszystkie nagłówki
<color><param>0100,0100,0100</param>Ktos sibie zyczyl Karpatke na kruchym spodzie?
<flushboth><bold><italic><underline><FontFamily><par
am>Times New Roman</param><bigger>Ciasto</italic>
<italic>kruche</underline>:</italic> 1 1/2</bold><FontFamily><param>Times New Roman
CE</param> szkl. mąki, <bold><FontFamily><param>Times New
Roman</param>5</bold><FontFamily><param>Times New Roman CE</param> łyżek cukru,
<bold><FontFamily><param>Times New Roman</param>1/2</bold> kostki
margaryny, <bold>1</bold> jajo, <bold>1/4</bold><FontFamily><param>Times New Roman
CE</param> łyżeczki proszku.<FontFamily><param>Times New Roman</param></flushboth>
<flushboth><bold><italic><underline>Ciasto</italic>
<italic>ptysiowe</underline>:</italic> 1/2</bold><FontFamily><param>Times New Roman
CE</param> szkl. mąki, <bold><FontFamily><param>Times New Roman</param>4</bold> dkg
margaryny, <bold>3</bold> jaja, <bold>1/2</bold>
szkl. wody, sól.</flushboth>
<flushboth><bold><italic><underline>Krem</underline>
</italic>: 1/2</bold> szkl wody, <bold>1</bold><FontFamily><param>Times New Roman
CE</param> łyżka mąki pszennej, <bold><FontFamily><param>Times New
Roman</param>3/4</bold><FontFamily><param>Times New Roman CE</param> łyżki mąki
ziemniaczanej, <bold><FontFamily><param>Times New
Roman</param>2</bold><FontFamily><param>Times New Roman CE</param> żółtka, szczypta
kwasku cytrynowego, olejek
pomarańczowy, łyżka spirytusu,<bold><FontFamily><param>Times New Roman</param>
5</bold><FontFamily><param>Times New Roman CE</param> łyżek cukru, kostka
margaryny.</flushboth>
<flushboth><bold><FontFamily><param>Times New
Roman</param>S</bold><FontFamily><param>Times New Roman CE</param>porządzić ciasto
kruche, przełożyć do blaszki i upiec.</flushboth>
<flushboth><bold><FontFamily><param>Times New
Roman</param>S</bold><FontFamily><param>Times New Roman CE</param>porządzić ciasto
ptysiowe i u<FontFamily><param>Times New Roman</param>piec w takiej samej blaszce
jak
ciasto kruche.</flushboth>
<flushboth><bold><FontFamily><param>Times New Roman CE</param>Ż</bold>ółtka utrzeć z
cukrem, dodać mąkę, wymieszać, zalać wrzącą
wodą i zagotować. Po zdjęcie z ognia dodać olejek
pomarańczowy, kwasek cytrynowy i ostudzić. Margarynę utrzeć i
dodawać powoli krem ciągle mieszając. Pod koniec ucierania
dodać spirytus, wymieszać.</flushboth>
<flushboth>Krem rozsmarować równomiernie na cieście kruchym, na
wierzch położyć ciasto ptysiowe, lekko przycisnąć i posypać
cukrem pudrem.</flushboth>
Pozdrawiam Marychna
Elk, Mazury
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|