Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.gamma.r
u!Gamma.RU!teleglobe.net!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.p
l!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: KOLACJA
Date: Thu, 3 May 2007 02:11:10 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <f1b9jb$o8o$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <f1aevs$3re$1@atlantis.news.tpi.pl> <4...@g...pl>
NNTP-Posting-Host: abbm191.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1178151340 24856 83.6.202.191 (3 May 2007 00:15:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 3 May 2007 00:15:40 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000738-0, 2007-05-03), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:295840
Ukryj nagłówki
"Nerissa" <n...@g...pl> wrote in message
news:46439423.20070503002705@gazeta.pl...
>
> > Przyszedł mi smak na zupę kaniową - dwa pojemniki duszonej kani ca
> > 1litr, woda, cebula zeszklona na oleju, pół łyżki mąki na cebulę - ale
bez
> > zrumienienia. Kluski skubane, śmietana, pietruszka siekana.
>
> Och, ale mi smaku narobiłeś...
> Niestety, pamiętam tylko jeden przypadek, kiedy nazbierałam kilka
> worków kań - niestety, mojej mamie nie przyszło do głowy wtedy
> mrożenie. Mnie to w sumie nie przeszkadzało, zaprosiliśmy wszystkich
> znajomych i objadaliśmy się smażonymi kaniami...
> Ale na pewno, jeśli uda mi się więcej nazbierać, spróbuję ugotować z
> nich zupę :) Dzięki za pomysł!
>
> W podzięce polecam pierogi z kominkami (tak nazywa się w mojej
> rodzinie lejkowce dęte
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Lejkowiec_d%C4%99ty) - rosną stadami,
> obiera się łatwiutko, wielkiej roboty przy nich nie ma, a farsz z
> kominków, cebulki i przypraw (spytam mamę, czy dodawała czegoś
> jeszcze) jest obłędny. No i również nadają się na mrożenie. Umarynować
> w occie właściwie też można - moja ciotka spróbowała i mogłam się nimi
> raczyć przy wielkanocnym stole.
>
> Pozdrawiam ciepło,
>
> Neri
Kapelusze kań kroiłem na kawałki 2x2cm, dusiłem nam oleju z odrobina soli i
do pojemników do zamrażarki. teraz są fantastyczne choć same grzyby takie
trochę papierowa, ale smak i zapach cudowny.
|