Data: 2010-07-28 10:35:32
Temat: Re: KOLACJA
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 28 Jul 2010 09:15:12 +0200, Misiek napisał(a):
> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:4c488e3a$0$2602$65785112@news.neostrada.pl...
>> Pokazywano przed chwilą Kartofeln Salat w TV. Jadałem oczywiście sałatki
>> ziemniaczane, ale znacznie prostsze i zdrowsze. Ziemniaki z obiadu lub
>> specjalnie ugotowane - można w mundurkach - po obraniu i ugotowaniu trzeba
>> pokroić na wygodne kąski. i zalać gęstą prawdziwą śmietną - najlepiej od
>> krów rasy czerwonej polskiej i to pasionych na łąkach Beskidu Niskiego.
>> Swojska śmietana jest niehomogenizowana, nie przypomina zbełtanego sera i
>> mleka w proszku w jednym.
>> Inne kolacyjne jedzenie z taką śmietaną to chleb w kromkach pokrojony w
>> paski wzdłuż kromki. Taki pasek zanurza się w śmietanie i delektuje się
>> smakiem...
>
> A co to ma wspolnego z Kartofelsalat?
>
> Przepis - Niemiecka, tradycyjna Kartoffelsalat
> Składniki
> kartofle sałatkowe 1 kg(nie mączyste)
> cebula pokrojona w drobną kostkę
> ciepły bulion
> olej albo oliwa
> ocet
> sól
> pieprz
> szczypiorek drobno pokrojony
>
> Typowe dla niemieckiej sałatki kartoflanej jest, że i marynada i kartofle w
> momencie łączenia, są ciepłe. Dopiero później, jak naciąga, to stygnie.
>
> Z bulionu, oleju, octu i cebuli przygotować marynadę. Posolić, popieprzyć.
> Kartofle ugotować w mundurach, obrać.
> Ciepłe wkrajać do marynady w plasterkach albo w kostkę.
> Posypać szczypiorkiem, wymieszać odstawić, żeby się przegryzło.
>
> Inna szkoła powiada, że tylko tak i w tej kolejności:
> kartofle po ugotowaniu tylko w plasterki kroić, posypać cebulą, posolić,
> popieprzyć, dodać ocet, ciepły bulion - wymieszać, odstawić na godzinę.
> Dodać olej, wymieszać, posypać szczypiorkiem.
>
> Jeszcze inna szkoła, której kolejność czynności jest obojętna, dodaje jescze
> w drobną kostką pokrojony, przesmażony boczek wędzony (bekon) i nie wstydzi
> się dodać świeżego majeranku albo lubczyku.
>
> Sałatka ziemniaczana - Kartoffelsalat
> Składniki:
>
> a.. 1 kg dobrych, nie rozwalających sie ziemniaków
> b.. 1 łyżeczka kminku
> c.. 2 średnie cebule
> d.. 200 ml rosołku (może być z kostki)
> e.. 100 ml octu (ja dałam jabłkowy)
> f.. 100 ml oleju np. słonecznikowego lub z pestek winogron
> g.. 2 wiązki szczypiorku
> h.. 5 - 6 cienkich plasterków chudego boczku wędzonego
> i.. sól, pieprz
> Ziemniaki gotować w łupinach z kminkiem przez około 25 - 30 minut. Cebule
> pokroić w małą kostkę. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w
> plasterki, a potem posypać cebulą.
>
> Rosół zagotować z połową octu i od razu - gorącym polać ziemniaki. Całość
> przyprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie delikatnie wymieszać i
> zostawić na 30 minut. Ja po tym czasie odlałam zbyt dużą ilość rosołu.
> Boczek podsmażyć na patelni, pokroić na małe kawałki i dodać do sałatki.
>
> Resztkę octu ubić z olejem na kremową masę, dodać połowę pokrojonego
> szczypiorku i taką masą polać sałatkę. Resztką szczypiorku posypać sałatkę
> przed podaniem.
>
> Smacznego :-)
>
> Kartoffelsalat
>
> Kuchnia niemiecka jest niezwykle bogata i moze zaskoczyc nawet
> najwybredniejsze gusta... kartoffelsalat ma wiele odpowiednikow i jesli
> spodoba wam sie salatka to postram sie zdobyc smaki z kazdego Landu ;)
>
> Tak przygotowane ziemniaki najlepiej smakuja z kotletem, pieczenia..
>
> 1 kg ziemniakow
>
> 1 cebula
>
> szczypiorek
>
> 4-5 srednie ogorki konserwowe
>
> szklanke cieplego bulionu rosolowego
>
> 3 lyzki oliwy z oliwek
>
> 3 lyzki octu winnego
>
> pieprz sol do smaku
>
> ziemniaki ugotowac w mundurkach (niektorzy do gotowania dodaja kminek)
>
> gdy sie ugotuja (nie moga byc rozgotowane) obrac i pokroic w
> plasterki.
>
> Pokroic drobno cebule i ogorek konserwowy i wszystko razem zmieszac z
> ziemniakami...DELIKATNIE!!
>
> cieply bulion rosolowy polaczyc z olejem, przyprawic sola i pieprzem
> na sam koniec dodac ocet winny i zalac tym ziemniaki z cebula i ogorkiem
> oraz dodac szczypiorek (wazne aby w chwili laczenia skladniki byly cieple)
>
> Odlozyc na 30 minut aby sie aromat byl lepszy
>
> Kartoffelsalat
> Składniki
> a.. 1 kg ziemniaków
> b.. 20 dag cebuli
> c.. 100 ml bulionu drobiowego
> d.. 5 łyżek oliwy
> e.. łyżka octu z białego wina
> f.. łyżeczka musztardy
> g.. sok z cytryny
> h.. sól, pieprz
> Ziemniaki wyszorować, włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować 15 minut, aż
> będą lekko miękkie. Odcedzić, poczekać 5 minut, by nieco przestygły. Obrać
> ze skóry i pokroić na plasterki. Cebule obrać i drobno posiekać.
>
> Zagotować bulion z octem, musztardą i oliwą. Zdjąć z ognia, przyprawić solą
> i pieprzem. Wlać sok z cytryny, dodać (najlepiej jeszcze ciepłe) ziemniaki,
> wymieszać. Podawać do mięs i kiełbas.
>
> Kartoffelsalat
> (sałatka ziemniaczana)
> Składniki:
> a.. 1kg ziemniaków
> b.. 50 g małych ogórków z octu
> c.. 1 cebula drobno pokrojona
> d.. 30 ml wody, lub lepiej rosołu
> e.. 2 łyżki oleju
> f.. 3 łyżki octu jabłkowego
> g.. ewentualnie pietruszka
> h.. 1 łyżeczka majeranku
> i.. sól, pieprz do smaku
> Przygotowanie:
> Ziemniaki gotować 20 minut w mundurkach, następnie włożyć do
> bardzo zimnej wody na 5 minut.
>
> Przygotować marynatę z wody (lub rosołu), drobno pokrojonej
> i sparzonej cebuli, oleju, octu; dodać pietruszkę, majeranek, sól i pieprz.
>
> Ziemniaki wyciągnąć z wody, obrać ze skórki (skórka powinna
> bardzo lekko schodzić) i równo krojąc dodawać do marynaty. Pozostawić do
> całkowitego ostygnięcia.
> Ogórki pokroić drobno, dodać do sałaty. Całość wymieszać.
>
> Kartoffelsalat jest w Niemczech często podawany do dań
> mięsnych takich jak kotlet lub pieczeń. Można również podać ciepłe parówki,
> mamy wówczas szybki obiad.
>
> Smacznego
>
> 5 przepisow z 5 stron. NIgdzie nie ma nic o smietanie ani majonezie...
Bo śmietanę i majonez to tam Polacy zawlekli, ci co 5 lat tam pracują ;-PPP
|