Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: KOMPOT ZE ŚLIWEK DLA MAŁYCH DZIECI
Date: Thu, 31 Aug 2006 11:08:41 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <ed68vj$q6a$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <ed66n2$h99$1@atlantis.news.tpi.pl> <ed670j$gbs$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abbh91.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1157015352 26826 83.6.197.91 (31 Aug 2006 09:09:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 31 Aug 2006 09:09:12 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0635-2, 2006-08-30), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:276924
Ukryj nagłówki
"BBjk" <b...@Q...pl> wrote in message
news:ed670j$gbs$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista napisał(a):
>> zalewamy wyszumowanym syropem o temperaturze około 70°C o stężeniu około
>> 40% (0,6 litra wody i 40 dag cukru).
>
> Dzieciom nie powinno dawać się tyle cukru, bo z nich potem powyrastają
> grubasy uzależnione od słodyczy. Jeśli robić, to bez cukru i
> zapasteryzować, śliwki są wystarczająco słodkie. Do powideł też nie daje
> się cukru.
> --
> BBjk
Moda na bezcukrowość jest od niedawna, a i cukrzycy coraz więcej...
Podobnie jak z Altzheimerem - podobno szkodzi aluminium w mózgu, z garnków,
tylko nikt nie dostrzegł, że skorupa ziemska to SIAL czyli SI-AL. Być może
są związki lub ich kompleksy które wpływają na procesy w komórkach i
organizmach dające efekty szkodliwe, brane za przyczynę, gdyż są łatwo
zauważalne.
Co do kompotu - wypełnienie słoiczka siekaniną śliwek prawie pod zakrętkę
powoduje pozostawienie małej przestrzeni na syrop...
Uważam, że bardziej szkodliwe są cukierki, czekoladki, ciasteczka i inne
wyroby cukiernicze (i nie tylko) o wysokim stopniu denaturyzacji, niż
odrobina owoców z małą iloscią cukru.
|