Data: 2001-02-28 17:17:55
Temat: Re: KOzserność
Od: Maciek 'Babcia' Dobosz <b...@j...org.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Wed, 28 Feb 2001 13:06:49 +0100, "Magdalena W."
<z...@a...net> wrote:
>1. Obowiazuje scisly rozdzial potraw mlecznych i miesnych. Nie
>wolno laczyc mleka i miesa. Porzadna ortodoksyjna gospodyni ma 2
>komplety zastawy, 2 komplety sztuccow, 2 komplety garnkow, dwie
>kuchenki i dwa zlewozmywaki! Naprawde! A przynajmniej powinna
>miec.
Ale ryby nie są traktowane jako mięso i mogą być łaczone i z mięsem i
z mlekiem.
>2. Uboju zwierzat moze dokonywac tylko uprawniony przez rabina
>specjalny rzeznik. (tzn. on ma jakas swoja nazwe, ale nie
>pamietam). Chyba sa tez wymogi dotyczace urzadzania rzezni... O
>ile pamietam, zwierzaka po zabiciu natychmiast wiesza się glowa w
>dol, aby cala krew wyplynela.
Uboju dokonuje maszgijach. Mięso musi być dokładnie pozbawione płynów
ustrojowych. Zwierzę musi byc zabite jednym cięciem. Nie musi być
wieszane choć jest to czasami praktykowane.
>4. No i wieprzowina nie jest oczywiscie koszerna.
Koszerne są parzystokopytne przeżuwacze (w tym np. żyrafa ;-) ), drób,
ryby pokryte łuską.
Zresztą ciekawostką jest że w sytuacji zagrożenia zdrowia czy życia
nie trzeba przestrzegać koszeru.
Zdrówko
Maciek 'Babcia' Dobosz
Warszawski Klub Paintballowy "Ranger"
Banshee RT (dawniej RangerII)
N.A.S.K. Nieudolny Administrator Sieci Komputerowej
http://paintball.info.pl/
|