Data: 2001-02-28 17:18:03
Temat: Re: KOzserność
Od: Maciek 'Babcia' Dobosz <b...@j...org.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 28 Feb 2001 17:21:46 +0100, j...@t...pl (Jarek Adamek)
wrote:
>Także potraw nie może przyrządzać kobieta karmiąca piersią - tak słyszałem.
Nie może gotować kobieta mająca okres.
>No a co do potraw to oczywiscie nie tylko wieprzowina odpada, ale także nap.
>owoce morza.
Poza rybami wszystko jest niekoszerne.
>Certyfikaty koszerności wydają rabini. Pamiętam, że było w Polsce takie piwo
>"Kosher beer" - z certyfikatem.
A to jest częsta podpucha. Praktycznie *KAŻDE* piwo jest koszerne.
Podobnie jak praktycznie każda wódka. Oczywiście poza Pesah ;-)
>
>Swoją drogą jadłem w kibucu - Arabowie gotują o niebo lepiej!!!
Bo jedzenie w kibucu to niekoniecznie jedzenie koszerne. Koszer jest
związany z religią a same kibuce nie za bardzo. Zresztą kuchnia
żydowska jest tak obszerna (w sumie to można spotkać tam dania z
każdego kraju gdzie byli Żydzi), że ciężko jest powiedzieć że Arabi
gotują lepiej. Zwłaszcza że zarówno kuchnia arabska jak i izraelska (a
ta zawiera między innymi żydowską) ma wiele potraw wspólnych. W tej
chwili jest to chyba bardziej kuchnia śródziemnomorska niż kuchnia
konkretnego państwa czy narodu. Wiele potraw występuję jednocześnie w
kuchni izraelskiej, libańskiej, tureckiej, greckiej, egipskiej czy
innych z tego rejonu. W sumie przecież trudno powiedzieć czy np. humus
to potrawa konkretnego narodu.
Zdrówko
Maciek 'Babcia' Dobosz
Warszawski Klub Paintballowy "Ranger"
Banshee RT (dawniej RangerII)
N.A.S.K. Nieudolny Administrator Sieci Komputerowej
http://paintball.info.pl/
|