Data: 2002-03-23 07:37:14
Temat: Re: Kajmak z mleka skondensowanego
Od: "Bernadetta Madoń" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Lilla" napisała:
> Na kajmak lepiej kup tradycyjna dobrze zamknieta puszke mleka
> zgeszczonego.
> A krem do przekladania ciasta robi sie bardzo latwo.
> Trzeba ubic maslo mikserem i potem nadal ubijajac, stopniowo dodawac
> po jednej lyzce mleko zgeszczone.
> Proporcje:
> 200 g masla
> 8 lyzek mleka zgeszczonego slodzonego.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
Dziekuje za informacje o kremie. Moja feralna puszke mleka po prostu
otworzylam. Bylo baaardzo geste i niesamowicie slodkie. Po sprobowaniu dlugo
czulam pieczenie w gardle. Dokupilam druga puszke, normalnie zamknieta,
gotowalam prawie 3 godziny i dostlam krem toffi. Wymieszalam to z
"problemogennym" mlekiem waniliowym, dodalam 100g czekolady gorzkiej, troche
kakao i duuuzo alkoholu, zeby zlamac te niesamowita slodycz. Przelozylam
wafle i moj glowny i najbardziej wybredny degustator (czyt. maz) stwierdzil,
ze bardzo dobre, choc za malo czekoladowe :-). Zostalo mi jeszcze tego
"kajmaku" na conajmniej dwie paczki wafli!
Jeszcze raz dziekuje bardzo za odzew i pomoc. Pozdrawiam
Bernadetta
|