Data: 2013-11-30 04:17:19
Temat: Re: Kakao zamiast czekolady - ile?
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik FEniks napisał:
> W dniu 2013-11-29 10:42, pwz pisze:
>> W dniu 2013-11-29 08:38, Alek pisze:
>>> Użytkownik "pwz" <p...@o...eu> napisał
>>>>
>>>> W przepisie na ciasto stoi: "dwie gorzkie czekolady". A ja mam akurat
>>>> dobrej jakości kakao, zapytuję więc BiSwK ile tego kakao najlepiej by
>>>> było dosypać do masy, zamiast owych czekolad?
>>>
>>> Kakao to nie jest zamiennik czekolady. Równie dobrze możesz pytać ile
>>> jajek dać zamiast masła.
>>
>> Nie zgodzę się, acz nie bez wątpliwości. Jeżeli w czekoladzie
>> (gorzkiej) mam 90% kakao
>
> Następny.
> Jeżeli w "czekoladzie" gorzkiej masz 90% kakao, to po prostu nie jest
> ona czekoladą.
> Sprawdź dokładnie, czego tam jest i ile procent.
Ależ ma rację. Tyle że popełnia błąd w innym miejscu - myli kakao z
proszkiem kakaowym - bo to co w czekoladzie to i upalony proszek i masło
kakaowe wtrakcie palenia oddzielone od ziarna...
Z samego proszku nijak czekolady nie zrobi - można co prawda dodać
innego tłuszczu ale to juz było - nazywa się to "wyrób czekoladopodobny...
--
Darek
|