Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newspump.monmouth.co
m!newspeer.monmouth.com!cyclone.bc.net!newsfeed.bc.tac.net!hekyl.ab.tac.net!jek
yl.ab.tac.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@y...com>
From: Peter <b...@y...com>
X-Mailer: Mozilla 4.5 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kalmary
References: <3...@c...pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 26
Date: Sun, 15 Sep 2002 23:20:32 -0600
NNTP-Posting-Host: 209.115.174.122
X-Trace: jekyl.ab.tac.net 1032153608 209.115.174.122 (Sun, 15 Sep 2002 23:20:08 MDT)
NNTP-Posting-Date: Sun, 15 Sep 2002 23:20:08 MDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:128190
Ukryj nagłówki
> Czesc !
Robie kalmary gdzies raz na tydzien, wiec moge wam powiedziec jak ja to
robie zeby byly chrupkie i smaczne.
Po wyczyszczeniu i pokrojeniu w kawalki, dobrze osaczyc z wody.
Rozgrzac dobrze olej dosc wysokim garnku (musi byc goracy) bo to nie sa
kalmary duszone ale smarzone oleju musi byc tyle zeby mogly plywac.
Przygotowac w misce make wymieszana z sola i pieprzem wedlug uznania, ja
daje
sporo pieprzu.
Jak tluszcz jest gotowy, porcjami optaczc kalmary w mace otrzepywac i
wrzucac na gracy olej (uwaga olej strzela i burzy sie na poczatku) smarzyc
na wysokim ogniu az beda rumiane. Wylawiac lyzka cedzakowa na recznik
papierowy zeby osaczyc i piec nastepna porcje. Po upieczeniu mozna jeszcze
troszke posolic do smaku i skropic sokiem z cytryny, dodac do nich
pokrojona w male osemki lagodna cebule (czerwona).
Brac po kawalku kalmara i cebuli maczc w kwasnej gestej smietanie i
jesc.Pycha.
Najlepiej popijac piwem - sa super.
Pozdrowienia z Calgary - Piotr
|