Data: 2002-09-16 05:20:32
Temat: Re: Kalmary
Od: Peter <b...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Czesc !
Robie kalmary gdzies raz na tydzien, wiec moge wam powiedziec jak ja to
robie zeby byly chrupkie i smaczne.
Po wyczyszczeniu i pokrojeniu w kawalki, dobrze osaczyc z wody.
Rozgrzac dobrze olej dosc wysokim garnku (musi byc goracy) bo to nie sa
kalmary duszone ale smarzone oleju musi byc tyle zeby mogly plywac.
Przygotowac w misce make wymieszana z sola i pieprzem wedlug uznania, ja
daje
sporo pieprzu.
Jak tluszcz jest gotowy, porcjami optaczc kalmary w mace otrzepywac i
wrzucac na gracy olej (uwaga olej strzela i burzy sie na poczatku) smarzyc
na wysokim ogniu az beda rumiane. Wylawiac lyzka cedzakowa na recznik
papierowy zeby osaczyc i piec nastepna porcje. Po upieczeniu mozna jeszcze
troszke posolic do smaku i skropic sokiem z cytryny, dodac do nich
pokrojona w male osemki lagodna cebule (czerwona).
Brac po kawalku kalmara i cebuli maczc w kwasnej gestej smietanie i
jesc.Pycha.
Najlepiej popijac piwem - sa super.
Pozdrowienia z Calgary - Piotr
|