Data: 2010-11-23 10:17:28
Temat: Re: Kamień do wypieku pizzy
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2010-11-23 09:02, Kapsel pisze:
> 1. Czy faktycznie moje przypuszczenia że w klasycznym elektrycznym
> piekarniku pizza wyjdzie mi lepiej z kamienia?
Pizza robiona na kamieniu zawsze jest równomiernie przypieczona, spód jest chrupiący,
a nie tak jak
to bywa na zwykłej blasze że jest miękki, a czasami wręcz mokry, chociaż to też
zależy od ciasta i
dodatków, niemniej jednak kamień ma bardzo dużą pojemność cieplną, w przeciwieństwie
do cienkiej blachy
> 3. Pytanie dodatkowe:
> Czy coś takiego się sprawdzi, czy sugerujecie coś innego? (to jest dość
> drogie, ale powiedzmy że mogę tyle wydać)
99zł to szukanie jeleni, przejdź się do najbliższego zakładu kamieniarskiego i
zapytaj czy mają
jakieś odpadki, oddadzą za parę złotych, a za kolejne kilka oszlifują krawędzie i
zrobią dowolne
wymiary - polecam prostokąt, najbardziej uniwersalny.
Pamiętaj tylko że powinna mieć przynajmniej 3cm grubości (im grubsza tym lepiej
trzyma temperaturę),
sam mam taką, tak się złożyło że akurat trafiłem na prostokątną granitową płytę
pasującą do mojego
piekarnika - 5cm marginesu z każdej strony, kosztowało mnie to tyle co 6 piw (W tym
fazowanie
krawędzi), spisuje się świetnie
Jest też alternatywa - najzwyklejsza płyta chodnikowa spełnia swoje zadanie się
równie dobrze, tutaj
także wystarczy trochę inwencji. Lub po prostu przejść się do sklepu gdzie tego typu
towar
sprzedają, koszt jednej płyty 50x50 to nie więcej niż 8zł, jeśli zamierzasz taką
płytę często
wyciągać to ze względu na wagę lepsza będzie 35x35. Taką płytę wystarczy wypłukać w
zwykłej wodzie a
następnie porządnie wyprażyć w piekarniku
|