Data: 2003-12-29 20:12:12
Temat: Re: Kapusta z fasolą - jak sie to robi?
Od: "Marta Kamińska" <m...@m...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Sowa" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:bsq11f$fgc$1@inews.gazeta.pl...
> Czytając o tym, co stało na wigilijnych stołach,
> wypatrzyłam całkowitą dla mnie nowość.
>
> Kapusta z fasolą.
>
> Co to za danie(skąd pochodzi) i jak to się robi?
biala (perlowa) fasole daje sie do garnka,zalewa woda i odstawia na noc,
zeby speczniala, nastepnie gotuje sie w tejze wodzie, posolonej i z
dodatkiem odrobiny tluszczu (niekoniecznie)
fasola powinna byc ugotowana na bardzomiekko, zeby czesc sie rozlatywala
woda siewygotowywuje i powstaje cos na ksztalt "sosu"
kapuste kiszona ugotowac (zawsze gotujemy ja razem z ta,ktora bedzie zuzyta
do farszu pierogowego, wiec jest ona miekka)
ostudzic, lekko odcisnac, jesli jest za kwasna
w garnku podsmazyc cebule, dodac kapuste i podsmazac ja chwile, doprawic do
smaku pieprzem, sola, mozna dodac pieprz ziolowy, odrobine kminku,
na koniec dodac ugotowana fasole,wymieszac, mozna podprawic do smaku maggi
i cieszyc sie jej smakiem :)
przy podgrzewaniu trzeba uwazac,bo lubi sie przypalac, a sama kapusta lubi
zabierac duzo tluszczu
niestety podaje bez proporcji, bo jako takich nie posiadam, jak wieletemu
podobnych potraw,robiona jest "na oko" :) (nie przesadzic z fasola) ;))
Marta
|